Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 28 września 2017

Czekoladowe muffiny z czekoladą - co innego na jesienną słotę



Za oknem pada, cały czas, bez przerwy, jednostajnie kropla za kroplą... deszcz. Słońca brak. Żeby umilić sobie takie właśnie popołudnie zrobiłam dla dzieci czekoladowe muffiny z czekoladą  z tego przepisu. Przetrząsnęłam czeluście szafek kuchennych, aby odnaleźć wszystkie niezbędne składniki, a zwłaszcza czekoladę - próbujemy się zdrowo odżywiać, więc rzadko teraz ją mamy pod ręką, żeby nie kusiła ;). 
Muffiny - palce lizać. Mięciutkie, mocno czekoladowe, spieczone z wierzchu z rozpływającymi się w ustach kawalkami czekolady... Niebo w gębie. W sam raz na taką pogodę :)


Składniki na 12 - 15 muffinek:
  • 170g brązowego cukru
  • 75g oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao do wypieków
  • 6 łyżek wrzątku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
  • 230g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230g naturalnego jogurtu
  • groszki czekoladowe - dużo :) u mnie opakowanie mlecznych groszków i tabliczka białej czekolady
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na mufiny wyłóż papilotkami.

Do misy miksera wrzuć cukier, wlej olej i mieszaj na wysokich obrotach około 2 minut. 
W osobnym naczyniu wymieszaj kakao z wrzątkiem, aż powstanie gęsta, brązowa masa. Dodaj do mieszanki w misie miksera, ubijaj przez około minutę. Następnie dodaj jajka i wanilię, mieszaj aż połączą się z pozostałymi składnikami.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodawaj naprzemiennie z jogurtem do masy w misie miksera. Mieszaj tylko do połączenia składników.

Na koniec wmieszaj groszki czekoladowe lub/i posiekaną czekoladę. Trochę groszków odłóż na bok, by obsypać babeczki z wierzchu.

Ciasto przełóż do papilotek, wypełnij je do 3/4 wysokośc. Na wierzch każdej babeczki nałóż kilka kawałków czekolady. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.


Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...