Muffinki do śniadaniówek. Muffinki słodzone tylko owocami, bez dodatku cukru. Oryginalny przepis tutaj . Mój odrobinę zmodyfikowany, ale równie ładnie się prezentujący. Prawdę mówiąc zmieniłabym jeszcze jedną rzecz, a mianowicie dodałabym ze dwie łyżki miodu. Muffinki są pyszne, wilgotne, mięciutkie, aromatyczne.... natomiast całkowity brak cukru pozbawił je charakteru, to oczywiście moje zdanie :). Polecam serdecznie wypróbować i mam nadzieję, na komentarze :)
Składniki na 12 - 15 muffinek:
- 2 dojrzałe banany
- 1 jabłko
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 200g mąki
- 50g płatków owsianych (+ trochę do obsypania babeczek z wierzchu)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g owoców np. malin, borówek, jeżyn
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp: mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę i proszek. Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą i odstaw na bok.
Do drugiej miski wrzuć banany i rozgnieć je widelcem na papkę. Jabłko, ze skórką, zetrzyj na tarce i wiórki wymieszaj z bananami. Następnie dodaj jogurt, olej, jajka i dobrze wymieszaj. Do mokrych składników wlej suche i wymieszaj tylko do ich połączenia. Dodaj część owoców (pozostałe położysz na wierzchu babeczek) i wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek, wypełniające je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nałóż po kilka owoców i obsyp płatkami owsianymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 do 30 minut.
Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Wyglądają smakowicie, będą idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń