Pyszne, sycące, wilgotne muffiny wypełnione kawałkami czekolady o wspaniałym korzennym aromacie. Idealne na drugie śniadanie. Z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem pada a podmuchy chłodu wpadają do domu z każdym otwarciem drzwi. Do tego interesująca lektura.... hmmm
Przepis na te muffinki znalazłam tutaj.
Zapewniam, że ich przygotowanie zajmie tylko chwilę :)
Składniki na 9 muffinek:
- 1 jajko
- pół kubka dyniowego puree
- pół kubka mleka
- 1/3 kubka brązowego cukru
- 60ml syropu klonowego
- 60ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej*
- szczypta soli
- 3 kubki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g groszków czekoladowych
*przyprawa korzenna składniki:
- 3 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Następujące składniki: jajko. dyniowe puree, mleko, cukier, syrop klonowy, olej, wanilię, przyprawę korzenną oraz sól wrzuć do miski i dobrze wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz groszki czekoladowe. Dobrze wymieszaj.
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Staraj się nie mieszać zbyt długo, wystarczy że wszystkie składniki będą mokre.
Przełóż do papilotek, możesz wypełnić je po sam wierzch, muffinki nie rosną za bardzo.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 do 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj i sprawdź czy patyczek jest suchy.
Przestudź i zajadaj :)
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz