Babeczki z avocado pod cytrynowym lukrem to bardziej wiosenny przepis, bo te zielone babeczki oblane pachnącym cytryną lukrem mnie osobiście kojarzą się z wiosną, budzącą się do życia zielenią.... No dobrze, ale upiekłam je teraz, na jesień, kiedy pogoda już nie taka, za oknem wieje, leje ... Zachęcam może ich widok również wprawi Was w wiosenny nastrój.
Same babeczki są pulchniutkie, mięciutkie, może odrobinę mało słodkie, dlatego polecam oblać je mocno lukrem, a zamiast tłuszczu avocado :)
Składniki na 12 babeczek:
- 220g cukru
- 4 jajka
- 3 i pół avocado (jeden kubek rozgniecionej masy)
- 320g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nastaw na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Bardzo dojrzałe avocado przetnij na pół, wyjmij pestkę a masę wydrąż do miseczki. Rozdrobnij blenderem na gładką papkę.
Do miksera wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj na puszystą, jasnożółtą masę. Do porządnie ubitych jajek dodawaj na zmianę avocado oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Kiedy już wszystkie składniki się połączą i powstanie luźne ciasto przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut (przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, jeżeli ciasto będzie mokre zostaw w piekarniku na dodatkowe 5 minut)
Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Składniki na lukier:
- kubek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka posiekanych pistacji do dekoracji
Kiedy babeczki będą już zimne przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder dodaj sok z cytryny i mieszaj aż powstanie gęsta, biała masa. Oblej każdą babeczkę obsyp posiekanymi pistacjami.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
wow. z awokado muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń1 i pol LYZECZKI proszku tak?
OdpowiedzUsuńtak, łyżeczki, zaraz poprawiam, dziękuję
Usuń