Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 1 września 2017

brzydule, czyli wypełnione zdrowymi sładnikami czekoladowe babeczki


Przepis na brzydule znalazłam w gazetce reklamowej jednego z marketów. Zdjęcia tam zamieszczone, podobnie jak moje, nie wyglądały zachęcająco, ale lista składników była na tyle intrygująca, że postanowiłam wypróbować przepis. W babeczkach nie ma cukru, mąki, mleka, gdyby nie jajka nadawałyby się idealnie dla wegan. W smaku są gęste, miękkie i bardzo mocno czekoladowe. Myślę, że przypadną Wam do gustu. Na pewno znajdą swoich zwolenników wśród fanów gorzkiej czekolady.  Przygotowanie ich jest dosyć proste, zachęcam do wypróbowania. 

Składniki na 6 większych lub 12 mniejszych babeczek:
  • 120g suszonych daktyli
  • 1 banan (około 100g)
  • 120 ml niesłodzonego mleka migdałowego
  • 200g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 45g kakao
  • szczypta soli
  • wanilia
Piekarnik nastaw na 175C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, bądź wysmaruj tłuszczem.

Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez 15 minut. Daktyle, banana zmiksuj w blenderze na w miarę gładką masę. Dodaj migdałowe mleko. Następnie wymieszaj razem z migdałami, kakao, jajkami, solą i wanilią.
Tak przygotowaną masę przełóż do papilotek. Nałóż po sam wierzch - babeczki nie rosną. Wygładź wierzch każdej babeczki. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...