Przepis na Wielkanocne mini baby znalazłam tutaj. Pyszne, wilgotne z wyraźnym cytrynowym posmakiem bardzo, bardzo smaczne. Na pewno będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Polecam.
Składniki na około 17 babeczek:
- 150g margaryny
- 150g cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 żółtka
- 2 białka
- 250g mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku
- aromat cytrynowy
Piekarnik nastaw na 200C. Przygotuj silikonowe foremki na babeczki.
Margarynę, cukier, żółtka i mleko wrzuć do misy miksera elektrycznego i ucieraj aż wszystkie składniki się połączą. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy w mikserze cały czas ucierając.
W osobnym naczyniu ubij białka. Delikatnie wmieszaj je do surowego ciasta.
Masę przełóż do foremek wypełniające je do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut.
Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- kilka kropel ekstraktu cytrynowego
Wszystkie składniki włóż do miseczki i za pomocą łyżeczki energicznie ucieraj na gładką gęstą masę. Oblej babeczki gęstym lukrem obsyp cukrowymi dekoracjami.
Smacznego :) Przepis w j. angielskim
Przy okazji tego wpisu chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom bloga zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych :)
jakie śliczniutkie :) mniaam:)))
OdpowiedzUsuń