Smaczne, puszyste, zdrowe ciasto z dodatkiem otrębów, cytryny i miodu, nasączone cytrynowo - miodową polewą. Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Doskonałe na podwieczorek lub drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na majówce :)
Składniki na 12 muffinek:
- 50g cukru
- 25g masła
- 150 ml maślanki
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 225g mąki
- 75g otrębów pszennych lub owsianych
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw na bok do przestudzenia. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlej maślankę, miód, wbij jajka oraz dodaj świeżo startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanych składników suchych wlej mieszankę mokrych. Wymieszaj tylko do połączenia składników i przełóż do formy na muffiny, wypełniając każde gniazdo do 3/4 wysokości.
Wstaw do piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj cytrynowo - miodową polewę którą oblejesz gotowe muffiny.
Polewa:
- 2 łyżki miodu
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Miód i sok z cytryny wlej do miseczki i wymieszaj. Tą polewą oblej wierzch każdej muffinki zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego :)
Wyglądają przepięknie.
OdpowiedzUsuńOstatnio też miałem okazję zrobić swoje muffiny... zapraszam www.kulinarnyblog.pl
dziękuję
UsuńKuszą mnie te muffinki, ale mam pytanie o miód. Te 4 łyżki to dodaje się do ciasta? Czy ważne jest w którym momencie i czy ten miód musi być płynny? Mam tylko taki w postaci raczej stałej i nie wiem, czy nie będę mieć problemu z wymieszaniem składników.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i wyłapanie nieścisłości.:) Już poprawiłam przepis. Tak te 4 łyżki dodaje się do ciasta. Miód należy wmieszać do mokrych składników. Najlepiej użyć płynnego miodu. Jeżeli masz tylko miód w postaci stałej to można go rozpuścić razem z masłem resztę składników dodać tak jak nakazuje przepis. Jeżeli chodzi o użycie miodu stałego do polewy, to odmierz 2 łyżki miodu zalej sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut to powinno lekko rozmiękczyć miód i później da się go już bezproblemowo rozmieszać. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za tak szybką odpowiedź! Już wyjęte z piekarnika, ale spróbuję ich dopiero jutro. Wyglądają baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszne muffinki! W sam raz na śniadanie do kawy! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały :). Zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam :)
Usuń