Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 25 kwietnia 2013

Muffiny cytrynowo - miodowe z otrębami

Smaczne, puszyste, zdrowe ciasto z dodatkiem otrębów, cytryny i miodu, nasączone cytrynowo - miodową polewą. Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Doskonałe na podwieczorek lub drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na majówce :)

Składniki na 12 muffinek:
  • 50g cukru
  • 25g masła
  • 150 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 225g mąki
  • 75g otrębów pszennych lub owsianych
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.  

Rozpuść masło i odstaw na bok do przestudzenia. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlej maślankę, miód, wbij jajka oraz dodaj świeżo startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanych składników suchych wlej mieszankę mokrych. Wymieszaj tylko do połączenia składników i przełóż do formy na muffiny, wypełniając każde gniazdo do 3/4 wysokości. 
Wstaw do piekarnika i piecz 20 - 25 minut.

W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj cytrynowo - miodową polewę którą oblejesz gotowe muffiny.

Polewa:
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Miód i sok z cytryny wlej do miseczki i wymieszaj. Tą polewą oblej wierzch każdej muffinki zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego :)

Wydrukuj przepis

7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie.
    Ostatnio też miałem okazję zrobić swoje muffiny... zapraszam www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszą mnie te muffinki, ale mam pytanie o miód. Te 4 łyżki to dodaje się do ciasta? Czy ważne jest w którym momencie i czy ten miód musi być płynny? Mam tylko taki w postaci raczej stałej i nie wiem, czy nie będę mieć problemu z wymieszaniem składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i wyłapanie nieścisłości.:) Już poprawiłam przepis. Tak te 4 łyżki dodaje się do ciasta. Miód należy wmieszać do mokrych składników. Najlepiej użyć płynnego miodu. Jeżeli masz tylko miód w postaci stałej to można go rozpuścić razem z masłem resztę składników dodać tak jak nakazuje przepis. Jeżeli chodzi o użycie miodu stałego do polewy, to odmierz 2 łyżki miodu zalej sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut to powinno lekko rozmiękczyć miód i później da się go już bezproblemowo rozmieszać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dziękuję za tak szybką odpowiedź! Już wyjęte z piekarnika, ale spróbuję ich dopiero jutro. Wyglądają baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne muffinki! W sam raz na śniadanie do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowały :). Zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...