Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 23 kwietnia 2013

Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką

Chyba stęskniłam się za ciastami z dodatkiem owoców, bo dziś upiekłam  muffinki z jeżynami i jabłkami. Jeżyny co prawda mrożone, ale któżby to rozpoznał po upieczeniu. Muffinki są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, wypełnione owocami, przykryte  aromatyczną kruszonką. Wspaniały dodatek do świeżo zaparzonej herbaty. A że upiekłam je w super dużej formie na muffiny to jedna babeczka w zupełności wystarczy.     
Składniki na 12 standardowych lub 6 bardzo dużych muffinek:
  • 300g mąki samorosnącej (lub zwykłej + łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 170g mrożonych jeżyn
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 150g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml maślanki

Nagrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych okach.

Do dużej miski wsyp mąkę (lub mąkę + proszek). Dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp zamrożone jeżyny i znowu wymieszaj. Dodaj starte jabłko i jeszcze raz wymieszaj. 
W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj olej i maślankę i wymieszaj.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. 

Przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Odstaw na bok na czas przygotowania kruszonki.


 Składniki na kruszonkę:
  • 50g mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub cynamonu
  • 30g masła
Wszystkie składniki umieść w średniej wielkości miseczce. Mieszaj, rozcieraj, między palcami aż powstanie grudkowata masa. 

Obsyp szczodrze wierzch każdej muffinki kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy muffinki można śmiało wyjąć z piekarnika.
Chociaż muffinki są bardzo smaczne zaraz po upieczeniu, odczekaj z degustacją około pół godziny aby zawarte w nich owoce mogły przestygnąć. Zajadanie świeżo upieczonych owocowych muffinek grozi poparzeniem. 

Smacznego :)

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...