Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 19 kwietnia 2013

Podwójnie czekoladowe, bezjajeczne muffiny z avocado

Muffinki z avocado... bardzo byłam ciekawa rezultatu tego eksperymentu i... gdybym nie wiedziała że tam jest to nie wyczułabym różnicy miedzy nimi a innymi czekoladowymi babeczkami. Smaczne, wilgotne, nieco kruszące się, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady i orzechów włoskich. Ciasto pieczone z pełnoziarnistej mąki, bez dodatku jajek, cukru, z dobrym olejem... myślę że spokojnie można zaliczyć ten wypiek do zdrowych. Przepis pochodzi z tej strony

Składniki na 12 muffinek:
  • 240g pełnoziarnistej mąki
  • 60g kakao do wypieków
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 średniej wielkości przejrzałe avocado
  • 210g ciemnego syropu klonowego (można zastąpić płynnym miodem)
  • 175ml mleka
  • 70g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
  • 75g orzechów włoskich
Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, goździki, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól i dobrze wymieszaj.

Avocado obierz ze skórki, usuń pestkę i wrzuć do blendera. Zmiksuj na papkę. Dodaj syrop klonowy, mleko, olej kokosowy*, wanilię i wymieszaj wszystkie składniki. 

* olej kokosowy w temperaturze pokojowej zwykle przybiera stałą formę białej masy, podgrzej go więc nieco aby był płynny

 Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodaj odrobinę mleka.

Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki i dodaj do surowego ciasta. Dodaj również czekoladowe groszki lub posiekaną czekoladę. Delikatnie wmieszaj do masy.  

Następnie gęste, czekoladowe ciasto przełóż łyżką do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Piecz około 20 - 25 minut aż wyrosną. Nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to babeczki nadają się do wyjęcia z piekarnika. Wyjmij muffinki z formy, pozwól im lekko wystygnąć i zajadaj.



Smacznego :)

 
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...