Snickerdoodle mini muffins to delikatne, puszyste ciasto z dodatkiem gałki muszkatołowej zamknięte w chrupiącej cukrowo-cynamonowej skórce. Brzmi zachęcająco prawda ? Na dodatek kuchnia pachnie niebiańsko. Po pieczeniowy bałagan mniej przypomina niebo, ale cóż coś za coś. Moje dziewczynki się nimi zajadają, a nie zawsze smakują im przygotowane przeze mnie muffinki. Mnie też bardzo smakują. Kolejny degustator jeszcze w pracy mam nadzieję, że przynajmniej kilka dla niego zostanie. Zapach i smak na 100%. Przygotowanie, jak to przy muffinach, banalnie proste. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 30 mini muffinek:
- 113g margaryny do wypieków lub masła
- 113g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cream of tartar*
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 125g gęstej kwaśniej śmietany
- 300g mąki
* w Polsce dostępny w sklepach internetowych z artykułami do wypieków
Składniki cynamonowej panierki:
- 100g cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
Do miseczki wsyp cukier i cynamon, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Masło, cukier i ekstrakt z wanilii umieść w misie miksera i końcówką do wyrabiania ciasta ucieraj aż powstanie jednolita masa. W trakcie pracy miksera dodaj jajko i czekaj aż połączy się z resztą.
Do osobnej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, cream i zetrzyj gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Kiedy masa w mikserze będzie jednolita i kremowa dodawaj na zmianę mieszankę mączną ze śmietaną.
Gotowe ciasto będzie gęste,z pęcherzykami powietrza w środku jak gąbka.
Odstaw na chwilę ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 190C. Natłuść formę na muffiny (najprościej tłuszczem w sprayu). Tych muffinek lepiej nie piec w papilotkach, bo chrupiące skórka przyklei się do papierka.
Na małą łyżeczkę nabieraj porcję ciasta z dużą górką i wrzucaj do miski z cynamonowym cukrem. Palcami bądź łyżeczką obtaczaj w cukrze aż ciasto ze wszystkich stron będzie pokryte równomierną warstwą. Patrz na zamieszczone obok zdjęcie. Każdą kuleczkę po kolei panieruj w cukrze, następnie wkładaj do gniazd formy na muffiny.
Włóż do piekarnika na 10-12 minut. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.
Przełóż na kratkę do wystudzenia. Można zajadać się nimi zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Mhhh... poezja! :)
OdpowiedzUsuń