Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 20 lipca 2012

Muffiny miodowo - jogurtowe

Przepis na miodowo - jogurtowe muffiny polecam tym, którzy lubią mało słodkie słodkości. Jedynym źródłem ich słodyczy jest miód, oczywiście zawsze można dodać go więcej. Trzymałam się jednak oryginalnego przepisu w efekcie musiałam, po prostu musiałam, oprószyć muffinki cukrem pudrem. Zabrakło mi odrobiny  słodyczy. Samo ciasto, za sprawą dużej ilości dodanego jogurtu,  jest bardzo wilgotne, lekko zakalcowate. Zarówno cytryna jak i dodatek gałki muszkatołowej dodają ciastu specyficznego i miłego dla podniebienia aromatu. Tym którzy chcą wykorzystać przepis polecam pieczenie w formie lub w silikonowych foremkach bez papilotek, gdyż ciasto przykleja się i spora jego część zostaje na papilotkach. Przepis pochodzi z tej strony

Składniki na 12 babeczek:
  • 50g masła
  • 75g płynnego miodu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • skórka starta z jednej cytryny (tylko żółta część)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 150g mąki
  • 175g mąki pełnoziarnistej
  • 1i1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • cukier puder do oprószenia
Wysmaruj tłuszczem formę na muffiny. W przypadku tego przepisu nie polecam papierowych papilotek.

Rozgrzej piekarnik do 190C.

Do garnuszka wrzuć masło i dodaj miód. Podgrzewaj aż masło sie ropuści. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok do przestudzenia.

W dużej misce wymieszaj jogurt z jajkiem. Następnie dodaj świeżo startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wlej przestudzoną mieszankę masła i miodu. Ponownie wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz mąki, sodę oraz świeżo startą  gałkę muszkatołową. Wsyp suche składniki do miski z mokrymi. Wymieszaj wszystkie składniki ale tylko do ich połączenia. 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 ich wysokości.
Piecz około 20 - 25 minut aż babeczki wyrosną i lekko się zarumienią. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Nakłuj patyczkiem i sprawdź czy po wyciągnieciu z ciasta jest suchy.

Przestudź na kratce i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego !

 
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...