Przepis na miodowo - jogurtowe muffiny polecam tym, którzy lubią mało słodkie słodkości. Jedynym źródłem ich słodyczy jest miód, oczywiście zawsze można dodać go więcej. Trzymałam się jednak oryginalnego przepisu w efekcie musiałam, po prostu musiałam, oprószyć muffinki cukrem pudrem. Zabrakło mi odrobiny słodyczy. Samo ciasto, za sprawą dużej ilości dodanego jogurtu, jest bardzo wilgotne, lekko zakalcowate. Zarówno cytryna jak i dodatek gałki muszkatołowej dodają ciastu specyficznego i miłego dla podniebienia aromatu. Tym którzy chcą wykorzystać przepis polecam pieczenie w formie lub w silikonowych foremkach bez papilotek, gdyż ciasto przykleja się i spora jego część zostaje na papilotkach. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 12 babeczek:
- 50g masła
- 75g płynnego miodu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- skórka starta z jednej cytryny (tylko żółta część)
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 150g mąki
- 175g mąki pełnoziarnistej
- 1i1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- cukier puder do oprószenia
Wysmaruj tłuszczem formę na muffiny. W przypadku tego przepisu nie polecam papierowych papilotek.
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Do garnuszka wrzuć masło i dodaj miód. Podgrzewaj aż masło sie ropuści. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok do przestudzenia.
W dużej misce wymieszaj jogurt z jajkiem. Następnie dodaj świeżo startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wlej przestudzoną mieszankę masła i miodu. Ponownie wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz mąki, sodę oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Wsyp suche składniki do miski z mokrymi. Wymieszaj wszystkie składniki ale tylko do ich połączenia.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 ich wysokości.
Piecz około 20 - 25 minut aż babeczki wyrosną i lekko się zarumienią. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Nakłuj patyczkiem i sprawdź czy po wyciągnieciu z ciasta jest suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz