Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 4 maja 2012

Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty

Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty to cytrusowe, wilgotne, słodkie małe co nieco. Wydaje mi się, że amatorom cytrusowych ciast będą bardzo odpowiadały. Są proste w przygotowaniu, szybko się pieką no i równie szybko znikają z talerza. Przepis, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany,  pochodzi z książeczki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki"

Składniki na 12 babeczek:
  • 4 limonki (oryginalny przepis podaje 5, ale to zdecydowanie zbyt dużo)
  • 125g sera ricotty
  • 130g cukru
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g brązowego cukru
  • 200g naturalnego jogurtu
  • 90 ml oleju słonecznikowego 
  • 250g cukru pudru (oryginalnie tylko 30g, ale źle spojrzałam na przepis ;) )
Nagrzej piekarnik do  190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Zetrzyj skórę z 2 limonek, z 3-ech wyciśnij sok, a 4-ą pokrój na cieniutkie plasterki (około 12). 

Do miseczki przełóż ricottę, dodaj 2 łyżki białego cukru, 2 łyżki soku z limonki i za pomocą widelca dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.

W dużej misce ubijaj za pomocą ręcznego miksera jajka, cukier biały i brązowy, jogurt, olej, skórkę z limonek oraz 6 łyżek soku z limonek aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i ubijaj aż masa będzie gładka, kremowa. 

Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek napełniając tylko do połowy. Następnie do każdej papilotki na wierzch ciasta nałóż łyżeczkę przygotowanej wcześnie ricotty i przykryj pozostałym ciastem. 

Piecz około 20 minut tak aby babeczki wyrosły a ciasto pozostało elastyczne i nieprzesuszone.

W czasie kiedy babeczki się pieką wlej pozostały sok z limonek do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Oryginalny przepis podaje aby dodać tylko 30g cukru, omyłkowo wsypałam 250g i muszę przyznać, ze wyszło to syropowi na korzyść ;). Doprowadź syrop do wrzenia, następnie wrzuć  do niego plasterki limonki. Gotuj około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia gdy syrop zgęstnieje. 

Po upieczeniu wyjmij babeczki, odczekaj chwilę i przełóż na kratkę do wystudzenia. Skrop gorące jeszcze babeczki syropem. Dla dekoracji można na wierzch każdej babeczki nałożyć plasterek ugotowanej limonki.

Pozostały, nie wykorzystany syrop polecam do słodzenia herbaty :)



Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...