Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 8 września 2011

Czekoladowe muffiny z gruszkami


Kiedy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcia tych czekoladowych muffinek z gruszkami, to postanowiłam, że koniecznie muszę je upiec. Od jakiegoś czasu chodziły za mną, więc kiedy przyjechali moi Rodzice, to uznałam, że dobrze będzie ich ugościć takim rarytasem. Przepis pochodzi z tej strony , a muffiny są rewelacyjne. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, oblane słodkim czekoladowym syropem (oryginalny przepis podaje dodanie mniejszej ilości cukru do syropu, jednak w czasie przygotowywanie tegoż syropu,  gadałam przez telefon i przedobrzyłam, ale nikt nie narzekał;) ) no i gruszka w środku nie dość, że pięknie wygląda, to łagodzi smak czekolady i nadaje muffinkom wilgoci. Myślę, że dobre byłyby również z keksem bitej śmietany :) Niestety do wykonania tego przepisu trzeba zaopatrzyć się w formę na duże muffiny, takie o pojemności gniazd około 150 ml.
Przygotowanie tych muffinek należy zacząć od gruszek. Muszą to być małe gruszki, aby zmieściły się w foremkach. Umyj 5 gruszek, obierz ze skóry i od spodu wydrąż gniazda nasienne zostawiając ogonek u góry. Użyłam nożyka do używania gniazd nasiennych z jabłek, wsunęłam go do połowy gruszki a następnie, wąskim, ostrym nożem wycięłam gniazda. Tak przygotowane gruszki odłóż na bok.  

Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem. Rozgrzej piekarnik do 200C.
Składniki na syrop:
  • 380 ml wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 160g cukru (oryginalny przepis podaje 80g)
  • 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki oprócz kakao włóż do garnka i cały czas mieszając zagotuj. Następnie włóż do gorącego syropu gruszki i gotuj aż lekko zmiękną przez około 10 min. Wyciągnij  gruszki z garnka i odłóż na talerzyk.
Do gorącego syropu wmieszaj kakao i gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje i zmieni się w gęstawy czekoladowy sos.


Składniki na ciasto:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g masła lub margaryny
  • 95g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 15g kakao
W czasie kiedy syrop czekoladowy się gotuje i gęstnieje, nie zapomnij żeby od czasu do czasu go przemieszać, przygotuj ciasto na babeczki. Umieść tłuszcz i czekoladę w dużym naczyniu i używając mikrofalówki rozpuść masło i czekoladę. Można również rozpuścić te składniki w kąpieli wodnej, ale jest to zdecydowanie bardziej czasochłonny proces. 
Kiedy masło i czekolada zmienią się w czekoladowy krem, dodaj mąkę, proszek, cukier, jajko i kakao i wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto równomiernie do 5 gniazd formy. Do każdego gniazda, w środek ciasta, włóż przygotowaną wcześniej gruszkę. Tak przygotowane muffiny włóż do piekarnika na 20 min. Wykałaczką nakłuj babeczki i sprawdź czy ciasto jest dobrze upieczone. Przez jakąś chwilę zostaw w formie, następnie przełóż na talerz. Przy zbyt długim przetrzymaniu w formie można mieć kłopoty z wyciągnięciem muffinka w całości. 

Przed podaniem oblej delikatnie lub nie, wszystko zależy od upodobań, przygotowanym wcześniej sosem czekoladowym. Uwaga, sos wsiąka w muffiny i babeczki mogą się rozpaćkać. Chociaż tutaj znowu wszystko zależy od upodobań. Smacznego :)

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...