Dzisiejszy przepis to przepis, który znalazłam tutaj . Smaczne, wilgotne muffinki, które z powodzeniem mogą być elementem drugiego śniadania. Wypełnione płatkami otrębowymi, bananami, orzechami ... samo zdrowie :). Nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Ponieważ po upieczeniu oblewa się je miodem zdecydowałam, że zostawię trochę miejsca z papilotkach, aby miód nie spłynął. Polecam wypróbować :)
Składniki na 12 - 16 babeczek:
- 75 gramów płatków otrębowych (podziel na dwie porcje 50g i 25g)
- 125ml wrzątku
- 125ml oleju
- 170g mąki
- 1i1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 110g cukru
- 250 ml maślanki
- 2 banany
- kubek posiekanych orzechów pekan
- płynny miód
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miseczki wsyp mniejszą porcję płatków otrębowych, zalej wrzątkiem dodaj olej, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon, sól, gałkę muszkatołową.
Do kolejnej miski wrzuć jajko, cukier, maślankę, rozgniecione banany i pozostałą porcję płatków otrębowych. Wymieszaj i dodaj przygotowaną wcześniej zawartość miseczki (woda, otrębowe płatki i olej). Wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki, znowu wymieszaj. Dodaj część posiekanych orzechów (resztą obsypiesz surowe muffiny).
Tak przygotowane ciasto rozdziel do papilotek, obsyp pozostałymi orzechami i piecz około 15 minut. Kiedy babeczki będą gotowe wyłóż na kartkę do wystudzenia i jeszcze gorące oblej płynnym miodem (około 1 łyżeczki miodu na babeczkę)
Smacznego :)
Super przepis na muffinki :)
OdpowiedzUsuń