Sięgnęłam ostatnio do książeczki z cyklu "Nowa kuchnia włoska. Babeczki" i ze zdziwieniem stwierdziłam, że nie wypróbowałam jeszcze wszystkich, znajdujących się tam, przepisów. Kilka ciekawych jeszcze zostało do przetestowania. Po przeglądnięciu szafek i lodówki znalazłam niezbędne składniki i uznałam, że mogę wypróbować owocowe babeczki z jogurtem. Troszkę go zmodyfikowałam... i jest na blogu. Babeczki są smaczne, niezbyt puszyste, ale to chyba naturalna cecha wypieków z jogurtem... Ciekawego słodko-gorzkiego smaku nadaje im nadzienie składające się z dżemu i jabłek. Polecam :)
Składniki na 16 babeczek:
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jabłka + 3 do dekoracji
- 100g pomarańczowego dżemu
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g cukru
- 90 ml oleju rzepakowego
- 1 banan
- cukier do oprószenia babeczek
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, bądź wysmaruj tłuszczem.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Odstaw na bok.
2 jabłka zetrzyj na tarce o grubych okach i wymieszaj z pomarańczową marmoladą. Odstaw na później.
Banana obierz ze skórki i rozgieć na papkę. Odstaw.
Do misy miksrea wbij jajka, dodaj jogurt, cukier i olej. Ubij na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj przesiane suche składniki. Masa będzie gładka i kremowa. Dodaj banana i wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek, wypelnij je do połowy, następnie nałóż mieszanki jabłek z dżemem i przykryj pozostałym ciastem.
Trzecie jabłko pokrój na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki połóż plasterki jabłka i obsyp cieniutką warstwą drobnego cukru.
Wstaw do piekarnika na 20 minut. Babeczki ładnie wyrosną i nie będą przesuszone.
Wyjmij z formy, przełóż na kratkę do wystudzenia i zajadaj :)
Smacznego :)
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń