Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 4 maja 2017

Owocowe babeczki (z bananem, jabłkiem i pomarańczami) z jogurtem



Sięgnęłam ostatnio do książeczki z cyklu "Nowa kuchnia włoska. Babeczki" i ze zdziwieniem stwierdziłam, że nie wypróbowałam jeszcze wszystkich, znajdujących się tam, przepisów. Kilka ciekawych jeszcze zostało do przetestowania. Po przeglądnięciu szafek i lodówki znalazłam niezbędne składniki i uznałam, że mogę wypróbować owocowe babeczki z jogurtem. Troszkę go zmodyfikowałam... i jest na blogu. Babeczki są smaczne, niezbyt puszyste, ale to chyba naturalna cecha wypieków z jogurtem... Ciekawego słodko-gorzkiego smaku nadaje im nadzienie składające się z dżemu i jabłek. Polecam :)


Składniki na 16 babeczek:
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka + 3 do dekoracji
  • 100g pomarańczowego dżemu
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 1 banan
  • cukier do oprószenia babeczek
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, bądź wysmaruj tłuszczem.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Odstaw na bok.

2 jabłka zetrzyj na tarce o grubych okach i wymieszaj z pomarańczową marmoladą. Odstaw na później. 

Banana obierz ze skórki i rozgieć na papkę. Odstaw.

Do misy miksrea wbij jajka, dodaj jogurt, cukier i olej. Ubij na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj przesiane suche składniki. Masa będzie gładka i kremowa. Dodaj banana i wymieszaj. 
Ciasto przełóż do papilotek, wypelnij je do połowy, następnie nałóż mieszanki jabłek z dżemem i przykryj pozostałym ciastem. 

Trzecie jabłko pokrój na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki połóż plasterki jabłka i obsyp cieniutką warstwą drobnego cukru.

Wstaw do piekarnika na 20 minut. Babeczki ładnie wyrosną i nie będą przesuszone. 

Wyjmij z formy, przełóż na kratkę do wystudzenia i zajadaj :)


Smacznego :)




Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...