Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Czekoladowe mini serniczki z Amaretto (bez pieczenia)




















Święta tuż, tuż i pewnie wielu z Was zaczyna wpadać w panikę: "jak ja się z tym wszystkim wyrobię !?!". Dlatego proponuję dziś ekstra łatwy, intensywnie czekoladowy sernik z Amaretto. Nie wymagający pieczenia. Zaręczam, że powali na kolana wszystkich czekoladoholików i, mam nadzieję, nie tylko ich. Jak to mam już w zwyczaju przygotowałam go w wersji mini, ale zapewniam że można przygotować go również w tortownicy a przed podaniem pokroić. Moim zdaniem był boski, kremowy, czekoladowy z delikatnym posmakiem Amaretto, na spodzie z ciasteczek amaretti (bez obaw można zastąpić innymi). Inspirację do wykonania tego deseru znalazłam tutaj.   Zapraszam po przepis.

Składniki na około 8 mini serniczków przygotowanych w extra dużej formie na muffiny:
spód:
  • 200g ciasteczek amaretti
  • 50 - 70g stopionego masła*
  • 100g biszkoptów
 * ze względu na dużą zawartość tłuszczu w masie serowej nie chciałam przesadzić z masłem. Decyzję o ilości dodanego tłuszczu zostawiam Wam. Od razu mówię że mój spód okazał się odrobinę zbyt suchy (dodałam 50g). Masła należy dodać tyle aby okruchy ciastek były wilgotne i po naciśnięciu palcem sklejały się.

Wszystkie ciasteczka wrzuć do blendera i zmiksuj na okruchy. Następnie dodaj płynne masło i dobrze wymieszaj. Okruchy wymieszane z masłem pod naciskiem palca powinny się sklejać.

Do przygotowania moich serniczków użyłam silikonowej formy na muffiny XL z takiej najłatwiej wyciągnąć gotowe desery. Można użyć tradycyjnej formy, wtedy polecam jednak użyć papierowych papilotek zdecydowanie ułatwią wyciąganie gotowych serniczków. No i oczywiście można użyć po prostu tortownicy z obręczą. Jakąkolwiek formę wybierzesz przełóż na dno masę ciasteczkową. Dobrze ubij łyżką tak aby wszystkie okruchy się sprasowały. Następnie przygotuj masę serową.


Masa serowa:
  • 250g Mascarpone
  • 100g kremowego serka (użyłam serka Philadelphia)
  • 200g czekolady
  • 25ml Amaretto 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (połam czekoladę do miski, miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszaj czekoladę aż będzie płynna) lub podgrzej w mikrofalówce aż się rozpuści.

Serki wrzuć do blendera, dodaj Amaretto, zmiksuj. Wlej płynną czekoladę, zmiksuj aż powstanie gładka masa.
Gotową masę przełóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj. Wstaw mini serniczki lub jeden sernik do lodówki. Schładzaj minimum 2 godziny, mój spędził w lodówce cała noc.
Delikatnie wyjmij serniczki z silikonowej formy. Podawaj. Moje serniczki ozdobiłam przed podaniem migdałami ciętymi w słupki i czekoladowymi jajeczkami, mają przypominać gniazdka z jajeczkami.




Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...