Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 11 kwietnia 2014

Kokosowe muffinki z dodatkiem kaszy jaglanej

Bardzo kokosowe muffinki pieczone na kokosowym oleju i mleku, z dodatkiem kokosowych wiórków uzupełnione o chrupiący dodatek w postaci kaszy jaglanej. Ciasto było sprężyste, puszyste, dosyć delikatne o wyraźnym kokosowym aromacie. Bardzo mi odpowiadała jego konsystencja; nie za suche, lekkie. Dodatek kaszy jaglanej nadaje im chrupkości, można pomylić z orzeszkami. Tym którzy absolutnie nie wyobrażają sobie kaszy w cieście doradzam by ją pominąć. Przepis znalazłam tutaj.

O wartościach odżywczych kokosowego oleju pisałam już przy okazji przepisu na kokosowe muffinki z truskawkami.
Pozwolę sobie przypomnieć. Olej kokosowy jest zdrowszy od niektórych popularnych olejów. Jest pierwszym tłuszczem, który pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi. Nazywany jest również masłem kokosowym, gdyż w temperaturze poniżej 25 stopni przypomina ścięty, biały tłuszcz. Świetnie nadaje się do pieczenia, idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje.Więcej na temat oleju/masła kokosowego znajdziesz tutaj. Zapraszam po przepis na muffiny.

Składniki na 7 muffinek:
  • 40g oleju kokosowego
  • 160 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 95 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 45 g nie ugotowanej kaszy jaglanej
  • 20g wiórków kokosowych + odrobina do obsypania babeczek

 Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 
Podgrzej olej kokosowy, aby nabrał płynnej konsystencji. Dodaj mleko kokosowe, cukier i jajko i dobrze wymieszaj.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia sól, kaszę i wiórki kokosowe.
Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Masa będzie dość płynna.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzch kazdej babeczki obsyp odrobiną wiórków kokosowych. Piecz w nagrzanym piekarniku prze 20 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy to znak że czas wyjąć babeczki z piekarnika. 

Gotowe babeczki pozostaw na kilka minut w formie, następnie przełóż je na kratkę do wystudzenia.


 Smacznego :)

Przepis w j.angielskim
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...