Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 16 kwietnia 2014

Babeczki jak hot cross buns

Hot cross buns to popularne na Wyspach drożdżowe bułeczki sprzedawane w okresie Wielkanocy. Są  mięciutkie, puszyste, wypełnione rodzynkami, przyprawą piernikową o lekko pomarańczowym aromacie udekorowane   krzyżem z jasnego ciasta. Piekłam już podobne drożdżowe babeczki, po przepis zapraszam tutaj - Wielkanocne bułeczki. Dziś z kolei zapraszam na babeczki o bardzo podobnym smaku, pieczone bez drożdży, z dużą ilością rodzynek, skórki pomarańczowej, jabłka i przypraw. Babeczki te były bardzo smaczne, wilgotne, mięciutkie, o mocnym korzennym aromacie. Udekorowane pysznym kremem. Przepis znalazłam na BBC Good Food.

Składniki na 12 - 14 babeczek:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100ml mleka
  • 175g masła
  • 175g samorosnącej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 100g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100g rodzynek
  • 1 średniej wielkości jabłko
Nastaw piekarnik na 180C. Przygotuj formę na muffiny. Formę można albo wyłożyć papilotkami albo wysmarować gniazda. Taka uwaga, babeczki są bardzo wilgotne, wygodniej wyjąć je z formy kiedy są w papilotkach, jeżeli jednak będziesz piec je tak jak ja polecam oprócz natłuszczenia formy wysypać ją również mąką. Muszę się przyznać, że tylko natłuściłam gniazda formy i miałam duże trudności z wyjęciem niektórych babeczek.

Masło rozpuść. Za pomocą pędzelka nabierz odrobinę płynnego masła i natłuść gniazda formy (jeżeli pieczesz bez papilotek) następnie wysyp mąką. Pozostałe masło odstaw na bok do przestudzenia.

Mleko wlej do miseczki dodaj sok z cytryny i odstaw na bok na przynajmniej 5 minut aż zgęstnieje. 
W międzyczasie obierz jabłko ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych okach.

Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i mielone migdały wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj.

Jajka wbij do naczynia z mlekiem, wlej masło i dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i starte wcześniej jabłko. Jeszcze raz wymieszaj.

Surowe ciasto przełóż do formy, wypełnij każde gniazdo do 3/4 wysokości. Piecz w  nagrzanym piekarniku około 20 - 25 minut aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu będzie czysty. Upieczone babeczki pozostaw w formie w której się piekły aby nieco przestygły, następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. 

Przygotuj krem do dekoracji.

Składniki na krem:
  • odrobina skórki z pomarańczy
  • 50g kremowego serka typu Philadelphia
  • 50g cukru pudru
  • 25g miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka dżemu morelowego i odrobina gorącej wody
 Serek, masło, cukier puder, przyprawę piernikową i świeżo startą skórkę z pomarańczy wrzuć do miseczki i mieszaj na gładką, puszystą masę. Możesz użyć w tym celu miksera lub po prostu mieszać ręcznie. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub do strzykawki na krem z płaską końcówką. 

Do małej miseczki wrzuć morelowy dżem wlej odrobinę gorącej wody i rozmieszaj. 

Za pomocą pędzelka na wierzch każdej zimnej już babeczki nałóż cieniutką warstwę dżemu morelowego następnie wyciśnij krem tak żeby powstał krzyżyk. 
Smacznego :)

Przepis w j.angielskim
 

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...