Hot cross buns to popularne na Wyspach drożdżowe bułeczki sprzedawane w okresie Wielkanocy. Są mięciutkie, puszyste, wypełnione rodzynkami, przyprawą piernikową o lekko pomarańczowym aromacie udekorowane krzyżem z jasnego ciasta. Piekłam już podobne drożdżowe babeczki, po przepis zapraszam tutaj - Wielkanocne bułeczki. Dziś z kolei zapraszam na babeczki o bardzo podobnym smaku, pieczone bez drożdży, z dużą ilością rodzynek, skórki pomarańczowej, jabłka i przypraw. Babeczki te były bardzo smaczne, wilgotne, mięciutkie, o mocnym korzennym aromacie. Udekorowane pysznym kremem. Przepis znalazłam na BBC Good Food.
Składniki na 12 - 14 babeczek:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100ml mleka
- 175g masła
- 175g samorosnącej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175g brązowego cukru
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 100g mielonych migdałów
- 3 jajka
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100g rodzynek
- 1 średniej wielkości jabłko
Nastaw piekarnik na 180C. Przygotuj formę na muffiny. Formę można albo wyłożyć papilotkami albo wysmarować gniazda. Taka uwaga, babeczki są bardzo wilgotne, wygodniej wyjąć je z formy kiedy są w papilotkach, jeżeli jednak będziesz piec je tak jak ja polecam oprócz natłuszczenia formy wysypać ją również mąką. Muszę się przyznać, że tylko natłuściłam gniazda formy i miałam duże trudności z wyjęciem niektórych babeczek.
Masło rozpuść. Za pomocą pędzelka nabierz odrobinę płynnego masła i natłuść gniazda formy (jeżeli pieczesz bez papilotek) następnie wysyp mąką. Pozostałe masło odstaw na bok do przestudzenia.
Mleko wlej do miseczki dodaj sok z cytryny i odstaw na bok na przynajmniej 5 minut aż zgęstnieje.
W międzyczasie obierz jabłko ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych okach.
Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i mielone migdały wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
Jajka wbij do naczynia z mlekiem, wlej masło i dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i starte wcześniej jabłko. Jeszcze raz wymieszaj.
Surowe ciasto przełóż do formy, wypełnij każde gniazdo do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 - 25 minut aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu będzie czysty. Upieczone babeczki pozostaw w formie w której się piekły aby nieco przestygły, następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem do dekoracji.
Składniki na krem:
- odrobina skórki z pomarańczy
- 50g kremowego serka typu Philadelphia
- 50g cukru pudru
- 25g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżka dżemu morelowego i odrobina gorącej wody
Serek, masło, cukier puder, przyprawę piernikową i świeżo startą skórkę z pomarańczy wrzuć do miseczki i mieszaj na gładką, puszystą masę. Możesz użyć w tym celu miksera lub po prostu mieszać ręcznie. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub do strzykawki na krem z płaską końcówką.
Do małej miseczki wrzuć morelowy dżem wlej odrobinę gorącej wody i rozmieszaj.
Za pomocą pędzelka na wierzch każdej zimnej już babeczki nałóż cieniutką warstwę dżemu morelowego następnie wyciśnij krem tak żeby powstał krzyżyk.
Smacznego :)
Przepis w j.angielskim
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz