Te bardzo łatwe w wykonaniu babeczki powalają swoim anyżkowym aromatem. Już sam zapach jest obietnicą słodkiej uczty. Babeczki te są wilgotne, ciasto jet zbite, bardzo aromatyczne i chrupiące od orzechów. Anyżek ma nie tylko walory smakowe i zapachowe, ma również wiele zdrowotnych właściwości, od działania przeciw bakteryjnego po leczenie zaburzeń trawienia. Przepis pochodzi z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki."
Składniki na 12-15 babeczek:
- 170g mąki
- 80g mąki pełnoziarnistej*
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g orzeszków pinii lub włoskich
- 2 łyżeczki nasion anyżku
- 2 jajka
- 100g cukru
- 90ml oleju rzepakowego
- 250 ml mleka
* zamiast dwóch rodzajów mąki można użyć 250g zwykłej
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Jeżeli używasz orzechów włoskich posiekaj je na mniejsze kawałki i odstaw na bok.
W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól. Dodaj orzechy i anyżek i znowu wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij jajka, cukier, olej i mleko. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj suche składniki aż masa będzie gładka. Ciasto jest dosyć lejące się. Za pomocą łyżki lub chochli do zupy wypełnij papilotki ciastem tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu umieść babeczki ba kratce do wystudzenia i przygotuj lukier.
Lukier:
- 130g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżku
Jeżeli masz taką możliwość zmiel nasiona anyżku, można jednak dodać je do lukru bez uprzedniego mielenia. Nie polecam mielenia w młynku do kawy, gdyż nawet dobrze umyty nada anyżkowi zapachu kawy.
Wracając do lukru. Wsyp cukier puder do miseczki dodaj sok z cytryny i anyżek, ucieraj aż powstanie jednolita masa. Lukier, ze względu na dodatek anyżku, będzie miał takie urocze zielone kropeczki. Łyżką lub nożem rozsmaruj lukier na babeczkach. Smacznego :)
Jaki fajne:)
OdpowiedzUsuń