Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 10 stycznia 2012

Korzenno - bananowe muffiny z krówkami i migdałami

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ! 
Ten rok zaczynam od wpisania własnego eksperymentu kulinarnego - oczywiście w zakresie muffinek. Te korzenne babeczki to ostatnie podrygi świątecznych smaków w mojej kuchni. Babeczki nie należą do puszystych, są zbite i wilgotne, a do tego bardzo słodkie. Nie wszystkim mogą przypaść do gustu, ale jak dla mnie są OK. 

Składniki na 6 - 8 muffinek:
  • 2 przejrzałe banany
  • 220g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 80g brązowego cukru (dark muscovado)
  • 150 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 6 krówek
  • odrobina pokrojonych w słupki migdałów
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.

Pokrój krówki na mniejsze kawałki.

Rozgnieć banany, dodaj jajko oraz maślankę i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj mąkę, proszek, sodę, cukier waniliowy, cukier, cynamon, goździki, imbir. Do tak przygotowanej mieszanki składników suchych wlej bananową papkę i wymieszaj tylko do połączenia składników. 
Przełóż łyżką do papilotek tak do 2/3 wysokości, na wierzch każdego muffina ułóż kawałki krówek (jedna krówka na jedną babeczkę) i obsyp migdałami. Piecz około 20-25 minut albo do suchego patyczka. 
Smacznego :)




Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. ale rozkosznie słodkie musza być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krówki to moje ulubione cukierasy! :)
    Więc nawet w bardzo słodkich muffinach nie przeszkadzałyby mi, zresztą wyglądają mega :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...