Te babeczki to po prostu rewelacja. Mięciutkie, sprężyste niezbyt wilgotne a zarazem niezbyt suche, take w sam raz. Przepięknie pachną cytryną a imbir wspaniale rozgrzewa. Myślę, że są idelane na zbliżające się chłody, do tego kubek gorącej herbaty, może nawet herbaty z cytryną. Przepyszne :) Przepis na babeczki pochodzi z tej strony, a polewa jest już mojego pomysłu. Przygotowanie ich nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga troszkę czasu i użycia miksera.
Składniki na 12-15 babeczek:
- 300g mąki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 220g cukru podzielonego na dwie procje jedną 60g drugą 160g
- 4 łyżki drobno startego świeżego imbiru
- 100g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 175 ml naturalnego jogurtu
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny
Obierz korzeń imbiru ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Użyłam startego imbiru ze słoiczka, czasami w sklepach z ajzatyckim jedzeniem można taki znaleźć.
Tak przygotowany imbir włóż do małego garnuszka, dodaj 60g cukru i podgrzejwaj na wolnym ogniu, jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżkę wody. Gotuj tę masę cały czas mieszając, aż cukier zupelnie się rozpuści a imbir zmięknie. Zdejmij z ognia.
Umyj cytrynę, następnie drobno zetrzyj żółtą część jej skórki na tarce. Wyciśnij sok z cytryny i odstaw na bok. Skórę z cytryny dodaj do masy imbirowej i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, cały czas ucierając aż masa bedzie puszysta. Następnie dodawaj po jednym jajku. Ucieraj jeszcze około 2 minut. Zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt, sok z cytryny oraz imbirową masę. Kiedy te składniki się połączą dodaj mąkę, sodę i sól. Poczekaj ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto przełóż łyżką do papilotek. Wypełnij każdą foremkę do 3/4 wysokości, babeczki ładnie wyrastają nie rozlewają się na boki. Piecz około 20 min, aż babeczki ładnie wyrosną i lekko się zarumienią. Chwilę zostaw je w formie, w której się piekły a następnie przełóż na kartke do wystudzenia.
Składnki na lukier:
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
- kolorowy sukier do dekoracji
Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj sok z cytryny. Użyłam już wyciśniętego soku z buteleczki. Łyżką mieszaj cukier z sokiem, jeżeli masa bedzie zbyt gęsta mozna dodać łyżke gorącej wody.
Tak przygotowanym lukrem, za pomocą łyżki, oblej wierzch każdej babeczki. Można obsypać kolorowym cukrem.
Wbrew pozorom to bardzo łatwe muffiny i wyglądają niesamowicie smakowicie :)
OdpowiedzUsuń