Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 13 sierpnia 2011

Muffiny jak francuskie tosty

Co to francuskie tosty, to chyba wszyscy wiedzą. Tak w skrócie to po prostu pszenne pieczywo: tostowe, brioszka czy chleb maczane w mieszance rozbełtanego jajka i mleka z cynamonem, gałką muszkatołową, smażone na maśle, podawane z syropem klonowym. Takie danie na śniadanie. Kiedy więc na blogu Sprinkle bakes znalazłam przepis na french toast muffins musiałam go wypróbować. Rezultat ? Mięciutkie, puszyste babeczki, o zniewalającym aromacie przypraw, odrobinę słodkie, troszkę klejące od syropu klonowego, którym są oblane. Mnie smakowały :)


Składniki na 12-18 babeczek:
  • 290g mąki
  • 60g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 45g stopionego masła
  • syrop klonowy
  • cukier puder do oprószenia

Nagrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny. 
Rozpuść masło, najlepiej w kuchence mikrofalowej.

Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj wszystkie składniki, pośrodku zrób wgłębienie i odstaw na bok.
W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj jajka z maślanką. Wlej tę mieszankę oraz roztopione i przestudzone masło do składników suchych. Przemieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż ciasto do papilotek, nie więcej niż do połowy wysokości, babeczko dosyć mocno rosną. Piecz około 10-15 min. Najlepiej po 10 minutach sprawdzić, moje muffinki już po 10 minutach były upieczone. Na chwilę zostaw babeczki w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Ciepłe jeszcze babeczki nakłuj za pomocą wykałaczki i delikatnie oblej syropem klonowym, tak żeby syrop wpił się w ciasto. Przeznacz około 2 łyżeczek syropu klonowego na muffinkę. Na końcu oprósz cukrem pudrem. Smacznego :)
Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...