Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Muffiny fasolowe


Muffiny fasolowe to miękkie, wilgotne, gęste babeczki o wyraźnym smaku czekolady, niezbyt słodkie... zwolennikom słodkich słodkości polecam dodać więcej miodu. Bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam - smakują dzieciom. Z podanych proporcji upiekłam 14 babeczek i  już praktycznie wszystkie zniknęły. Kiedyś już piekłam podobne muffiny (czekoladowe muffiny z czarnej fasolki z dodatkiem chili). Poprzednie były jednak bardziej suche, ten przepis bardziej przypadł nam do gustu. Przepis znalazłam tutaj 


Składniki na 12 - 14 babeczek:
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 3 jajka
  • 1/2 kubka jogurtu
  • 1/2 kubka miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 kubka kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • czekoladowe groszki
Piekarnik nastaw na 180c. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do blendera wrzuć odcedzoną fasolę, jajka, jogurt, miód, wanilię, kakao, proszek do pieczenia, płatki owsiane, nasiona chia i wszystko zmiksuj na gładką, mocno czekoladową masę.


Tak przygotowaną masę przelej (tak, przelej - ciasto jest bardzo luźne) do papilotek wypełniając je prawie po sam wierzch. Babeczki nie rosną zbyt mocno. Wierzch każdej babeczki obsyp czekoladowymi groszkami. Następnie wstaw do piekarnika na około 20 minut. 

Kiedy babeczki wyrosną, a po nakłuciu patyczkiem nie będą miały wilgotnego środka, można je wyjmować i przełożyć na kratkę do wystudzenia. 


Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...