Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !! Na początek zapraszam na babeczki z pomarańczą, orzechami, miodem, cynamonem, goździkami... Pyszności. Mięciutkie babeczki oblane pomarańczowym, słodkim syropem... cieszyły nasze podniebienia jeszcze chwilę temu. A, ze dziś natrafiłam na artykuł zachwalający zdrowotne zalety orzechów włoskich to zajadanie tych babeczek jest nie tylko przyjemnością. Uczciwie przyznam, że pominęłam zapis mówiący o tym, że 5 orzechów ma tyle samo kalorii co pączek. Przepis, jak to u mnie, banalnie prosty - rezultat zachwycający. Przepis pochodzi z książeczki "Easy cupcakes"
Składniki na 10 do 12 babeczek:
- 85g samorosnącej mąki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 85g margaryny
- 85g cukru
- 1 łyżka miodu
- skórka pomarańczy - starta z jednej pomarańczy
- 2 jajka
- 40g posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nagrzej do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp mąkę, przyprawy i wymieszaj.
Do misy miksera wrzuć margarynę i cukier i ucieraj. Następnie dodaj miód i skórkę pomarańczową. Do mieszanki dodaj jajka i ucieraj aż powstanie jednolita masa. Następnie wmieszaj przygotowaną wcześniej mąkę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i dobrze wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek. Piecz około 20 minut aż wyrosną i ładnie się zarumienią.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. W czasie kiedy babeczki stygną przygotuj polewę.
Składniki na polewę:
- 30g posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki miodu
- sok z jednej pomarańczy
Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj miód i wymieszaj, można lekko podgrzać, aby powstała jednolita masa. Następnie wmieszaj posiekane orzechy i cynamon.
Masę nakładaj na lekko przestudzone babeczki. Nadmiar płynu wchłonie ciasto, dodając mu wilgoci i wspaniałego aromatu pomarańczy, a na wierzchu zostaną chrupiące i aromatyczne orzechy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz