Owsiano-bananowe miseczki to szybkie, zdrowe i pięknie prezentujące się śniadanie, deser... i małe co nieco. Miseczki można przygotować wcześniej, aby później, przed podaniem wypełniać je ulubionymi dodatkami. Miseczki to mieszanka, płatków owsianych, bananów i miodu. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Polecam z całego serca :)
Składniki na 9 miseczek:
- 2 banany
- 100g miodu
- 1 łyżeczka migdałowego aromatu
- 125g płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- jogurt naturalny, owoce
Rozgnieć banany na papkę, dodaj miód, aromat migdałowy i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz płatki owsiane, cynamon i sól. Następnie dodaj do suchych składników bananową papkę. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
Przełóż masę do formy na muffiny równomiernie rozdzielając między 9 gniazd. Palcami zrób wgłębienie i dociśnij masę do brzegów. Wstaw na dwie godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 175C. Wstaw dobrze schłodzone ciasto do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika. Nożem delikatnie podważ każdą miseczkę i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Wystudzone miseczki wypełnij naturalnym jogurtem i udekoruj owocami.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz