Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 8 marca 2016

Owsiano-bananowe miseczki wypełnione jogurtem i owocami

Owsiano-bananowe miseczki to szybkie, zdrowe i pięknie prezentujące się śniadanie, deser... i małe co nieco. Miseczki można przygotować wcześniej, aby później, przed podaniem wypełniać je ulubionymi dodatkami. Miseczki to mieszanka, płatków owsianych, bananów i miodu. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Polecam z całego serca :)


Składniki na 9 miseczek:
  • 2 banany
  • 100g miodu
  • 1 łyżeczka migdałowego aromatu
  • 125g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny, owoce
Rozgnieć banany na papkę, dodaj miód, aromat migdałowy i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz płatki owsiane, cynamon i sól. Następnie dodaj do suchych składników bananową papkę. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. 
Przełóż masę do formy na muffiny równomiernie rozdzielając między 9 gniazd. Palcami zrób wgłębienie i dociśnij masę do brzegów. Wstaw na dwie godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 175C. Wstaw dobrze schłodzone ciasto do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika. Nożem delikatnie podważ każdą miseczkę i przełóż na kratkę do wystudzenia.

Wystudzone miseczki wypełnij naturalnym jogurtem i udekoruj owocami. 

Smacznego :) 
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...