Babeczki były wyśmienite. Wilgotne, mocno orzechowe o różanym aromacie z pysznym puszystym kremem. Połączenia smaków może wydawać się egzotyczne, ale zaręczam że przypadnie wielu osobom do gustu. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki na 12 małych babeczek:
- 50g niesolonych pistacji
- 60g mielonych migdałów
- 25g mąki
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki wody różanej
- 1/2 łyżeczki wanilii
Pistacje obierz z łupinek wrzuć do miksera i zmiel na proszek. Wsyp do miseczki. Dodaj mielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż postanie puszysta masa. Dodaj jajko, poczekaj aż połączy się z masą. Dodaj mleko, kiedy połączy się już z resztą składników dodaj wodę różaną oraz wanilię. Wyłącz mikser. Dodaj do masy mieszankę mąki i orzechów i delikatnie wymieszaj łyżką.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do suchego patyczka. Babeczki wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Przygotuj krem.
Składniki na krem :
- 100ml śmietany do ubijania
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- barwnik spożywczy czerwony
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubijaj na gładką masę.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Zimne babeczki udekoruj kremem następnie obsyp posiekanymi pistacjami.
Śliczne :) I te pistacje... :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiękne są! A do mnie to połączenie bardzo przemawia, bo kojarzy mi się z orientalnymi kuchniami, zwłaszcza ze słodkościami rodem z Indii i perskimi przepisami :). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) zapewniam że były naprawdę pyszne :)
Usuń