Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 24 kwietnia 2014

Różane babeczki z pistacjami


Babeczki były wyśmienite. Wilgotne, mocno orzechowe o różanym aromacie z pysznym puszystym kremem. Połączenia smaków może wydawać się egzotyczne, ale zaręczam że przypadnie wielu osobom do gustu. Przepis znalazłam na tej stronie.

Składniki na 12 małych babeczek:
  • 50g niesolonych pistacji
  • 60g mielonych migdałów
  • 25g mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1/2 łyżeczki wanilii

Pistacje obierz z łupinek wrzuć do miksera i zmiel na proszek. Wsyp do miseczki. Dodaj mielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż postanie puszysta masa. Dodaj jajko, poczekaj aż połączy się z masą. Dodaj mleko, kiedy połączy się już z resztą składników dodaj wodę różaną oraz wanilię. Wyłącz mikser. Dodaj do masy mieszankę mąki i orzechów i delikatnie wymieszaj łyżką. 

Gotowe ciasto przełóż do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do suchego patyczka. Babeczki wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Przygotuj krem.

Składniki na krem :
  • 100ml śmietany do ubijania
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • barwnik spożywczy czerwony

 Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubijaj na gładką masę.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 

Zimne babeczki udekoruj kremem następnie obsyp posiekanymi pistacjami.


 Smacznego :)

Przepis w j. angielskim

Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Piękne są! A do mnie to połączenie bardzo przemawia, bo kojarzy mi się z orientalnymi kuchniami, zwłaszcza ze słodkościami rodem z Indii i perskimi przepisami :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) zapewniam że były naprawdę pyszne :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...