Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 30 kwietnia 2014

Kiribath nadziewany pol pani

Kiribath inaczej mleczny ryż, czy ryż gotowany na mleku to danie rodem ze Sri Lanki. Singalijczycy przygotowują go na specjalne okazje, podają ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkreślają jego kremową konsystencję. Ryż długo gotowany w kokosowym mleku jest bardzo klejący można nadawać mu różne kształty. Tradycyjnie krojony jest w trapezy lub prostokąty, niektórzy korzystają z foremek w kształcie kwiatków, gwiazdek... Mój ryż włożyłam do silikonowych foremek na muffinki a środek wypełniłam pol pani, czyli mieszanką miodu i kokosu. Tak, tak u mnie jest na słodko :) chociaż tak myślę że może niedługo pojawi się również z wytrawnymi dodatkami. Kuchnia Sri Lanki jest tak wspaniale aromatyczna, że nie sposób się jej oprzeć. Przepis na ryż dostałam od mojej przyjaciółki Shiromi a pol pani Shiromi znalazła dla mnie tutaj . Przy okazji chciałam polecić bardzo interesującą książkę kulinarną zawierającą przepisy kuchni Sri Lanki, historie ludzi je przygotowujących oraz poszczególnych regionów tego kraju. Bardzo interesująca lektura i przepięknie zdjęcia zjandziecie w "Hidden Kitchens of Sri Lanka" autorstwa Bree Hutchins. Tyle tytułem wstępu, zapraszam po przepis.

Składniki do przygotowania kiribath (na około 8 foremek na muffinki):
  • 200g ryżu basmati
  • 350 g wody  + około 50g do dolania później
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól
Ryż wysyp na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej 350g wody, dosyp soli i gotuj od czasu do czasu mieszając aż ryż wchłonie całą wodę. Skosztuj kilka ziarenek ryżu jeżeli będzie twardawy dolej wody i znowu gotuj, możesz też dosypać soli jeżeli uważasz że trzeba. Do ugotowanego ryżu wlej mleko kokosowe i dalej gotuj aż ryż całkowicie wchłonie mleko, mieszając ryż zauważysz że będzie coraz bardziej klejący, będzie się przyklejał do łyżki. Sprawdź czy ryż nie potrzebuje jeszcze soli, jeżeli tak to dodaj. 

Filmik pokazujący jak przygotować to danie tutaj.  

W czasie kiedy ryż się gotuje  możesz przygotować nadzienie pol pani. Na tą porcję ryżu wystarczy że przygotujesz:
  • 150g golden syrup lub płynnego miodu
  • 1 ziarno kardamonu
  • 1 goździk
  • 1/4 laski cynamonu
  • 50g wiórków kokosowych
  • nasiona z 1/2 laski wanilii
  • 25g cukru palmowego (można zastąpić brązowym, sypkim cukrem)

Do garnuszka wlej miód lub golden syrup, dodaj kardamon, goździk, cynamon i cukier. Gotuj aż masa się zagotuje a cukier całkowicie rozpuści potrwa to około 5 minut. Nie gotuj dłużej bo masa się skarmelizuje. Do masy dodaj wiórki kokosowe oraz nasiona wanilii. Dobrze wymieszaj aby wiórki były dokładnie połączone z masą. Odstaw na później. 

Wracając do ryżu. Gotowy ryż łyżką przekładaj do silikonowych papilotek (można również użyć ramekinów) mocno uciskając spodnią stroną łyżki. W każdej porcji zrób wgłębienie, które wypełnij kokosowo - miodowym nadzieniem. Przykryj pozostałym ryżem znowu uciskając, aby powstała równa powierzchnia. Gotowe "babeczki" odstaw na kilka minut. Następnie energicznym ruchem  odwróć babeczkę do góry nogaminad talerzyk i ciesz się gotowym deserem :). Masa którą nadziewasz środek zawiera płyn który przedostaje się
 miedzy ziarenkami są brązowawe zacieki na nieskazitelnie białym ryżu. 


     Smacznego :)

Przepis w j.angielskim
Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...