Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 15 października 2013

Dyniowe muffiny z mascarpone

Obiecuję, że to już ostatni, w tym sezonie dyniowym, przepis na wypieki z tym warzywem. Moja rodzina wyrobiła już normę zajadania się dyniami:). Prezentowane dzisiaj babeczki były bardzo smaczne, wszyscy się nimi zajadali nawet dzieciom smakowały. Pieczone z dodatkiem serca mascarpone.  Mięciutkie, puszyste ciasto z  cynamonem i o wyraźnym orzechowym aromacie. Za ten aromat odpowiedzialny był użyty przeze mnie olej wytłaczany z nasion rośliny kapusta rzepak, nazywany co prawda rzepakowym, ale o wyraźnym orzechowym zapachu.  Muffinki dodatkowo udekorowałam serkiem mascarpone i, ze względu na ich orzechowy zapach, solonymi orzechami nerkowca. Polecam :)

Składniki na 12 - 14  muffinek:
  • 170g pure z dyni
  • 240g mąki
  • 170g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125g mascarpone
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko
Nastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. 
W osobnym naczyniu wymieszaj: mascarpone, jajko, olej i pure z dyni. Mieszankę mokrych składników wlej do miski z suchymi i wymieszaj. Pamiętaj by nie mieszać zbyt długo, gdyż babeczki będą twarde i zbite.  

Gotowe ciasto przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piecz 25 do 30 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe.

W czasie kiedy muffinki się pieką przygotuj serek do dekoracji. 

Dekoracja:
  • 125g serka mascarpone
  • 30g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • orzechy
Wszystkie składniki umieść w miseczce i wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Upieczone muffinki umieść na kratce do wystudzenia. Kiedy będą już zupełnie zimne a krem schłodzony na wierzch każdej babeczki nałóż kremu i udekoruj orzechami.

Smacznego :)

 






Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubie dyniowe wypieki - nie dosc, ze sa cudownie wilgotne, to jeszcze maja wspanialy smak i kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do obejrzenia również innych "dyniowych" przepisów. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ach, dynia i mascarpone - cudownie kremowe połączenie :) Z wielką chęcią zjadłabym teraz takiego muffinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami :) Uwielbiam dyniowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...