Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 18 września 2013

Biała czekolada - babeczki i krem

Dzisiaj trochę monotonnie bo wszystko z białą czekoladą, ale zapewniam że baardzo pysznie. Otóż proponuję przepis na babeczki z dodatkiem białej czekolady udekorowane kremem również z dodatkiem białej czekolady. Do przygotowania samych babeczek sięgnęłam po sprawdzony już wcześniej przeze mnie przepis; celem przypomnienia  zapraszam tutaj. Bardzo nam wtedy te babeczki zasmakowały, puszyste, delikatne ciasto z lekko spieczoną skórką o wspaniałym aromacie. Tym razem jednak udekorowałam je kremem a nie po prostu czekoladą. Krem jest  pyszny, doskonale komponuje się z ciastem. Jego przygotowanie wymaga jednak odrobiny cierpliwości ale zaręczam że jest tego warty.  Polecam :)

Składniki na 12 - 18 babeczek:
  • 100g masła
  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 275g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g roztopionej białej czekolady
  • 125ml podgrzanego mleka
Piekarnik rozgrzej do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub tak jak ja rozstaw na blaszce z piekarnika tekturowe foremki.
 
Do misy miksera wrzuć masło i cukier i ucieraj na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. 
W międzyczasie podgrzej mleko i odstaw na później oraz rozpuść czekoladę i również odstaw na później. 
Do innego naczynia wsyp mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. 

Ustaw mikser na wolne obroty i dodaj do masy  połowę porcji mąki, następnie połowę mleka. Kiedy już dobrze się wymieszają wlej płynną czekoladę oraz kolejno pozostałą mąkę i mleko. Kiedy wszystkie składniki ciasta będą już dobrze połączone na gładką, gęstą, kremową masę wyłącz mikser.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, nie wypełniaj ich bardziej niż do połowy wysokości ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie i ma tendencję do "uciekania" z foremek. Piecz  około 20 - 25 minut aż do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do zupełnego wystudzenia. Przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 100g białej czekolady
  • 50g miękkiego masła
  • 250g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstarku waniliowego
 Uważaj żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, inaczej krem będzie miał grudki. Nie wpłynie to specjalnie na smak kremu (z grudkami czy bez będzie bardzo smaczny, a wiem o czym piszę), ale bez grudek ładniej się prezentuje.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce i odstaw na bok do przestudzenia.

Masło i serek mascarpone włóż do misy miksera i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj cukier puder i najpierw delikatnie, później bardziej energicznie ucieraj masę, dodaj wanilię. Na koniec cały czas ucierając wlewaj cieniutkim strumyczkiem  płynną czekoladę do masy. Krem będzie dosyć rzadki, przed dekorowaniem należy więc wstawić go do lodówki na około godzinę. 
Po schłodzeniu przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.

Babeczki są smaczne zarówno na świeżo jak i następnego dnia. Można wstawić je na noc do lodówki (najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełku) a wyjąć z niej na godzinę przed podaniem, aby ciasto i krem nabrały temperatury pokojowej. 

Smacznego :)

Wydrukuj przepis

8 komentarzy:

  1. Śliczne! Kremu z białej czekolady jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Monotonnie? Wyglądają (i pewnie smakują) świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skromnie odpowiem że były pyszne :)Dziękuję :)

      Usuń
  3. Zawsze sie zastanawiam jak zjeść muffinke z tych kubeczków:D a babeczki ładne bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a muffinkę można albo wyjeść palcami, albo widelczykiem bądź łyżeczką, albo rozerwać kartonik - babeczka zwykle bez kłopotu daje się wyjąć. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. krem jest niedopracowany.. połączenie masła i serka mascarpone powoduje zważenie kremu.. jak widać na załączonym obrazku, nie jest do gładki krem, widać, że i Tobie się zważył

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie połączenie masła i serka mascarpone powoduje zważenie się kremu tylko temperatura składników. Wspomniałam o tym zresztą w przepisie.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...