Na początek dzisiejszego wpisu kilka słów na temat ciasta lamington. Ten australijski przysmak to nic innego jak kostki biszkoptowego ciasta zanurzone w czekoladzie i obsypane wiórkami kokosowymi. Smak tkwi w prostocie prawda ? Jak widzicie muffinki nie wyglądają tak elegancko i fantazyjnie jak zwykle prezentują się te przykryte czapą kremu, ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste lekko spieczone z wierzchu, waniliowe ciasto pod pysznym czekoladowym kremem obsypane wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie. No i jak zwykle u mnie banalnie proste w przygotowaniu. Polecam z całego serca.
Przepis znalazłam w broszurce "The Australian Women's Weekly. Muffins"
Składniki na 12 muffinek:
- 375g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 165g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 125g masła lub margaryny do pieczenia
- 125 ml mleka
- 60 ml śmietany kremówki
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj wanilię, mleko, śmietanę, masło i dobrze wymieszaj. Wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.. Ciasto będzie dosyć gęste.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełnij je do 3/4 ich wysokości.
Piecz około 20 minut aż ładnie wyrosną i zarumienią się.
Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki będą w piekarniku przygotuj krem.
Składniki na czekoladowy krem:
- 80 ml śmietany kremówki
- 50g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
- 30g masła
- 160g cukru pudru
- około 20g kokosu do obsypania
Śmietanę, kawałki czekolady oraz masło umieść w garnuszku. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Nie gotuj. Zdejmij z ognia dobrze wymieszaj. Przelej czekoladową masę do większej miski i za pomocą ręcznego miksera ubijaj stopniowo dodając cukier puder. Masa powinna lekko zgęstnieć. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny, aż masa zgęstnieje na tyle że da się ją rozsmarować nożem.
babeczki przed nałożeniem kremu |
Do niewielkiej miseczki wsyp wiórki kokosowe.
Nałóż zimny krem na przestudzone babeczki. Rozsmaruj tak, aby pokrył cały ich wierzch. Następnie odwróć babeczkę do góry nogami i zanurz w kokosie tak aby jak najwięcej kokosu przykleiło się do kremu.
Zaparz smaczną herbatę lub kawę i poczęstuj się babeczką :)
po nałożeniu kremu i kokosu |
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Są przecudowne:) Z chęcią zanotuję sobie przepis:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wyglądają wspaniale (kremy maślane nie należą do moich ulubionych, a to one zwykle przykrywają muffinki). Musiały smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńOj, były przepyszne. Jeszcze dziś ślinka mi leci na ich wspomnienie :).
UsuńDziękuję za miłe słowa :)