Najzwyklejsze, najprostsze w przygotowaniu a jakie pyszne. Mocno kokosowe babeczki z kawałkami suszonych morelek. Ciasto jest delikatnie słodkie, puszyste, lekko spieczone z wierzchu o wspaniałym kokosowych aromacie. Nam bardzo smakowały, dzieciom również przypadły do gustu. Polecam. Przepis pochodzi z "The Australian Woomen's Weekly. Muffins"
Składniki na 12 standardowych lub 24 mniejszych muffinek:
- 300g samorosnącej mąki (można użyć zwykłej mąki i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)
- 125g masła lub margaryny do wypieków
- 165g drobnego cukru do wypieków
- 150g suszonych moreli
- 90g wiórków kokosowych
- 180 ml mleka
- 2 jajka
Piekarnik rozgrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Morele posiekaj na drobne kawałeczki i odstaw na później.
Do miski wsyp mąkę (lub mąkę z proszkiem) dodaj masło i rozcieraj palcami aż powstanie masa przypominająca kaszkę. Do tej czynności można śmiało zaangażować najmłodszych zaręczam, że będą mieli super zabawę.
Następnie do mąki wsyp cukier, dodaj kokos, morele i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka dodaj mleko, wymieszaj i wlej do suchych składników. Wymieszaj wszystkie składniki ale tylko do ich połączenia. Ciasto będzie dosyć zbite i gęste.
Łyżką przełóż surowe ciasto do papilotek, wypełnij je ciastem tak do 3/4 ich wysokości.
Wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij lekko przestudź i delektuj się pysznym smakiem.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
kokos+morela? Pyszności! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie.
OdpowiedzUsuń--
Kulinarnyblog.pl - zapraszam również do siebie
majstesztyk :))) cudne są :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ps. dodaje się do podglądaczy, bo fajnie tu u Ciebie :)
Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super zapraszam do konkursu muffinkowego :) http://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/2013/04/12/wiosenny-konkurs/
OdpowiedzUsuń