Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 9 sierpnia 2012

Malinowe muffiny z białą czekoladą

Bardzo prosty , wręcz ekspresowy, przepis a  w rezultacie pyszne muffinki. Babeczki są wilgotne, o wspaniałym malinowym aromacie z kawałkami na wpół ropuszczonej, miękkiej czekolady. Mimo że w trakcie pieczenia ładnie rosną to nie rumienią się, tylko kawałki czekolady które pozostały na wierzchu delikatnie zmieniają kolor. W sumie można powiedzieć, że to takie smaczne brzydulki. Odrobinę zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 12-15 muffinek:
  • 380g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 280 ml mleka
  • 50g roztopionej margaryny
  • 300g mrożonych malin 
  • 200g białej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 
W garnuszku na ogniu bądź w mikrofalówce ropuść margarynę i odtsaw na bok do przestudzenia.
Posiekaj czekoladę na mniejsze kawałki i odstaw na bok.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dobrze wymieszaj.

Do miseczki wbij jajko i rotrzep widecem. Wlej mleko i dodaj przestudzoną margarynę. Wymieszaj wszystkie składniki następnie wlej je do miski z suchymi składnikami i delikatnie przemieszaj. Na końcu dodaj mrożone maliny oraz posiekaną czekoladę. Wymieszaj tylko do połączenia składników. 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 - 25 minut aż patyczek wkłuty w środek babeczki po wyjęciu będzie suchy. Smacznego :)



Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...