Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 3 kwietnia 2011

Waniliowe babeczki (Vanilla cup cakes)





Ostatnio wypróbowałam przepis ze strony joyofbaking na waniliowe cup cakes. Wyszły bardzo smaczne. Idealne dla dzieci, koleżanka mojej córki poprosiła nawet o jedną do domu :). Przepis dziecinnie prosty :)


Składniki :
  • 113 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g białego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z cytryny (zewnętrzna żółta część) zastąpiłam to kilkoma kroplami aromatu cytrynowego
  • 195 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 ml mleka
Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wyłóż formę do babeczek papilotkami.

Za pomocą miksera utrzyj masło i cukier do białości. Dodawaj po jednym jajku dobrze ubijając. Wmieszaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Do maślano -jajecznej masy delikatnie wmieszaj przygotowaną mąkę  na zmianę z mlekiem. Dodawaj je w trzech częściach zaczynając i kończąc na mące. W razie konieczności zbieraj ciasto ze ścianek naczynia, aby masa była dobrze wymieszana.
Wypełnij papilotki ciastem, piecz około 20 min, sprawdź drewnianym patyczkiem czy babeczki są dobrze wypieczone w środku. Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 12 babeczek, jeżeli chcesz mieć ładne, lekko wyrośnięte wypełnij papilotki do 3/4 wysokości.
Przestudź na kratce.

Składniki na krem:
  • 230 g cukru pudru
  • 113 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie kilka kropel barwnika spożywczego
Przygotowanie kremu:

Mikserem utrzyj masło do białości. Dodaj ekstrakt z wanilii. Zwolnij obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier puder. Dobrze użyć wtedy pokrywy na misę miksera, ponieważ mimo zmniejszonych obrotów miksera, cukier może fruwać w powietrzu. Masło lubi osadzać się na ściankach naczynia, więc w razie potrzeby zbieraj je ze ścianek naczynia. Dodaj mleko i ucieraj znowu na wysokich obrotach aż krem będzie puszysty. Jeżeli chcesz nadać kremowi  jakiś kolor dodaj kilka kropel wybranego koloru barwnika spożywczego i dobrze wymieszaj.
Krem można po prostu rozsmarować na wierzchu każdej babeczki i np. posypać kolorowym cukrem do dekoracji lub przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką.


Dobrej zabawy i smacznego :)
Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. Ale rewelacja!:D kocham twojego bloga bo tez kocham babeczki:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...