Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 1 marca 2014

Kokosowe babeczki z miodem

Gęste, zbite, słodkie babeczki  upieczone praktycznie z samego kokosu. Po prostu pyszne.  Przepadam za kokosem więc takie babeczki to po prostu spełnienie moich marzeń. No i oczywiście są bardzo proste w przygotowaniu. Przepis znalazłam tutaj.  Serdecznie polecam :)

Składniki na 12 babeczek:
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 250g wiórek kokosowych
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 70g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Mleko wlej do małego garnuszka dodaj miód i podgrzewaj do rozpuszczenia miodu. 

W osobnej misce wymieszaj wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

Wlej do tej masy mleko z miodem, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Surowe ciasto przełóż do papilotek. Możesz wypełnić je aż po brzegi, gdyż niespecjalnie rosną. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut. Piecz aż babeczki lekko podrosną i się zarumienią.






  Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...