Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 10 marca 2013

Pomarańczowe babeczki z marmoladą

Zapraszam na intensywnie pomarańczowe babeczki oblane ciepłą  pomarańczowo - imbirową marmoladą .  Nieco zbite, mocno pomarańczowe ciasto świetnie komponuje się z bitą śmietaną. Tym razem pieczone w ramekinach. Proporcje na cztery porcje. Takie małe co nieco na deser.  Zainteresowanym innymi pomarańczowymi wypiekami polecam również bezglutenowe pomarańczowo - migdałowe babeczki  oraz pomarańczowe muffiny z kremem.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 średnia pomarańcza
  • 85g masła lub margaryny
  • 85g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 115g samorosnącej mąki
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej ( użyłam marmolady pomarańczowej z imbirem)
Włóż całą pomarańczę do małego garnuszka zalej wodą tak aby cała pomarańcza była przykryta. Umieść garnuszek na palniku i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj pomarańczę przez 1 godzinę aż zmięknie. 
Po tym czasie ostrożnie wyjmij pomarańczę z gorącej wody, połóż na talerzyku do przestudzenia na około 30 minut.

W międzyczasie lekko natłuść ramekiny. Rozgrzej piekarnik do 180C.

Przestudzoną pomarańczę pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, wyrzuć pestki jeżeli są w środku. Kawałki pomarańczy włóż do blendera i zmiksuj na papkę.

Do papki dodaj margarynę, cukier, jajko i mąkę, i zmiksuj aż uzyskasz gładką masę.  Ciasto przełóż do ramekinów rozdzielając je równomiernie pomiędzy przygotowane. 

Piecz około 25-30 minut aż wyrosną i się zarumienią. 
Pod koniec czasu pieczenia babeczek podgrzej marmoladę. Umieść dwie łyżki marmolady w miseczce i wstaw do kuchenki mikrofalowej, podgrzewaj przez kilkadziesiąt sekund aż marmolada będzie płynna. Po wyjęciu babeczek z piekarnika odczekaj 2-3 minut i rozsmaruj odrobinę marmolady na wierzchu każdej babeczki. 

Babeczki można podawać z bitą śmietaną. Możesz posłużyć się  gotową lub wlać pół opakowania śmietany kremówki do miski i za pomocą elektrycznego lub ręcznego miksera ubić ją, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru.

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, wyobrażam sobie jakie muszą być smaczne:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko, wyobrażam sobie ten cudowny aromat pomarańczy rozchodzący się po kuchni... Mmm...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...