Muffiny, babeczki ...

piątek, 14 kwietnia 2017

Wielkanocne babeczki na mleku skondensowanym



Święta już tuż, tuż... Oto moja propozycja na maleńkie babeczki, które idealnie zmieszczą się do wielkanocnego koszyczka. Przepis znalazłam tutaj - niezwykle łatwy w przygotowaniu a babeczki palce lizać :) Polecam serdecznie :)


Składniki na 24 babeczki:

  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 200g słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 jajka
  • 250g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotuj formę na muffinki. W tym przypadku użyłam silikonowych foremek i kształcie mini babek, które wysmarowałam tłuszczem, dobrze byłoby wysypać je jeszcze drobno zmieloną bułką tartą lub kaszą manną. W przypadku, gdy korzystasz z tradycyjnej formy na muffinki wyłóż ją papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.

Piekarnik nastaw  na 180C.

Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj przez chwilę, następnie dodaj cukier oraz mleko skondensowane i ucieraj dalej. Kiedy składniki będą już połączone dodaj jajka i wymieszaj. Później dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Następnie ekstrakt z wanilii i sól. Dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, przypominające śmietanę.



Ciasto przełóż do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 min. Kiedy babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią przełóż na kartkę do wystudzenia.
Babeczki przepięknie się prezentują bez dodatków. Można je jednak udekorować cukrem pudrem, bądź lukrem.

Swój lukier sporządziłam ucierając białko z jednego jajka wraz cukrem pudrem.


Smacznego
Wesołych Świąt Wielkanocnych,
smacznego jajka,
bogatego zajączka,
suchego dyngusa :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz