Muffiny, babeczki ...

środa, 21 września 2011

Rocky road muffins

Nazwę rocky road na język polski, można przetłumaczyć następująco jest to, albo wyboista droga, albo kocie łby jak kto woli. Jeżeli chodzi o pieczenie, to tak pokrótce,  jest to deser mocno czekoladowy, robiony właściwie z samej czekolady, z dodatkiem kawałków połamanych ciastek, pianek, czasami orzechów. Taką mieszankę przekłada się do podłużnego naczynia, przechowuje do zastygnięcia następnie kroi i zajada jako przekąskę. Jest to naprawdę pyszna przekąska, więc kiedy tylko zobaczyłam przepis na muffinki o tym smaku nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie upiec. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, mocno czekoladowe z kawałeczkami czekolady i na wpół roztopionymi piankami. Mniam... Przepis znalazłam tutaj, odrobinę go zmodyfikowałam. Myślę, że następnym razem dorzucę jeszcze garść jakichś orzechów :)

Składniki na 12 babeczek:
  • 225g mąki
  • 60g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110g drobnego cukru do wypieków
  • 100g białej czekolady pokrojonej w kostkę
  • 90g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
  • 60g mini pianek ( marshmallows)
  • 5 połamanych ciastek digestive (można pominąć, ja dodała, ale naprawdę znikają w trakcie pieczenia)
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier, pokrojoną czekoladę, ciastka i pianki, i wymieszaj. 
W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko i olej. Wlej tą mieszankę do składników suchych, przemieszaj tylko do połączenia składników. 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Piecz około 20 min aż babeczki urosną. Sprawdź patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku. Uważaj możesz nakłuć roztopioną czekoladę, wtedy patyczek będzie mokry, mimo że muffinki będą już gotowe. Nakłuj w kilku miejscach. Można zajadać na ciepło i na zimno. Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne;) Czy chodzi o te pianki jak np "jojo"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, dokładnie o te, z tym że, te radziłabym pokroić na mniejsze kawałeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wyglądają, jak kamienista droga :)
    Świetny przepis, warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Bardzo mi się podobają!
    I bardzo smacznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń