Muffiny, babeczki ...

czwartek, 11 sierpnia 2011

Muffiny jabłkowo cynamonowe

Dziś najzwyklejsze, najprostsze w wykonaniu jabłkowe muffiny. Wilgotne, smaczne, niezbyt słodkie po prostu pyszne, takie dla prawdziwych amatorów muffinek. Przepis pochodzi z "Home baking cookbook".  

Składniki na 6 dużych lub 12 mniejszych muffinek:
  • 90g mąki pełnoziarnistej
  • 70g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 2 małe jabłka
  • 125ml mleka
  • 1 jajko
  • 55g margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Obierz jabłka ze skóry, usuń pestki następnie pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw na bok. 
W małej miseczce wymieszaj dwie łyżki brązowego cukru i pół łyżeczki cynamonu odstaw na później.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Wsyp mąki, proszek do pieczenia, sól, cynamon do dużej miski i przemieszaj łyżką. Dodaj cukier oraz przygotowane wcześniej jabłka. Rozpuść masło w mikrofalówce. W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko i wymieszaj razem. Wlej mieszankę mleka oraz tłuszcz do mieszanki suchych składników. Przemieszaj łyżką. Za pomocą łyżki nałóż tą mieszankę do papilotek, nie więcej niż do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp mieszanką brązowego cukru i cynamonu. Piecz około 20-25 min aż ładnie wyrosną. Po wyjęciu z piekarnika na chwilę zostaw w formie, później przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Jak prawie każde muffiny można je jeść na ciepło, tu polecam gałkę waniliowych lodów albo bitą śmietanę, albo i to i to :)  Smacznego :)

3 komentarze:

  1. robilam niedawno podobne, z papierowkami. zapach cynamonu rozchodzacy sie po domu oobled ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, szarlotkowe muffinki :)
    A jakie masz ładne papilotki ;)

    OdpowiedzUsuń