Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Otrębowe muffiny z bananami, malinami i czekoladą


Ciekawe w smaku, słodkie i kwaśne z kawałkami gorzkiej czekolady na dodatek wypełnione otrębami. Pyszne na drugie śniadanie i nie tylko... Pomysł zaczerpnęłam z tej strony

Składniki na 12 muffinek:
  • 285g mąki
  • 25g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 ml miodu
  • 65g brązowego cukru
  • 260g bananów
  • 65g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 175ml mleka
  • 90g czekoladowych groszków
  • 230g mrożonych malin
Piekarnik nagrzej do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

W dużej misce wymieszaj mąkę, otręby, sodę, sól, i cynamon, odstaw na bok.

W osobnym naczyniu wymieszaj miód i brązowy cukier. Staraj się pozbyć grudek. Rozgnieć banany i dodaj do masy. Następnie dodaj jogurt i jajko. Dobrze wymieszaj mokre składniki i dodaj je do mieszanki suchych składników. Dodaj mleko do gęstej masy i wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i maliny, i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je po samą górę. Piecz około 20 minut do tzw suchego patyczka. 

 Smacznego :)

piątek, 3 kwietnia 2015

Mini baby na Wielkanoc

Przepis na Wielkanocne mini baby znalazłam tutaj. Pyszne, wilgotne z wyraźnym cytrynowym posmakiem bardzo, bardzo smaczne. Na pewno będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Polecam. 

Składniki na około 17 babeczek:
  • 150g margaryny
  • 150g cukru
  • 3 łyżki mleka 
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 250g mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku
  • aromat cytrynowy
Piekarnik nastaw na 200C. Przygotuj silikonowe foremki na babeczki.

Margarynę, cukier, żółtka i mleko wrzuć do misy miksera elektrycznego i ucieraj aż wszystkie składniki się połączą. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy w mikserze cały czas ucierając. 
W osobnym naczyniu ubij białka. Delikatnie wmieszaj je do surowego ciasta.


Masę przełóż do foremek wypełniające je do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut.

Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj lukier.

Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • kilka kropel ekstraktu cytrynowego
Wszystkie składniki włóż do  miseczki i za pomocą łyżeczki energicznie ucieraj na gładką gęstą masę. Oblej babeczki gęstym lukrem obsyp cukrowymi dekoracjami.


Smacznego :) Przepis w j. angielskim

Przy okazji tego wpisu chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom bloga zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych :)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...