Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 15 czerwca 2014

Daktylowo - orzechowe tartaletki nadziewane kremem czekoladowym bez pieczenia i bez glutenu


Ten pyszny i efektownie wyglądający deser powstał z zaledwie czterech składników i zupełnie nie wymagał pieczenia. Tartaletki powstały ze zmiksowanych daktyli i orzechów pekan. Nadzienie to tylko dobra gorzka czekolada i serek mascarpone. Efekt przynznacie, że imponujący :) W smaku rewelacyjny. Słodki, chrupki i kremowy zarazem. Połączenie orzechów, słodkich daktyli i super kremowej deserowej czekolady .. ah niebo w gębie.
 Polecam.


Składniki na 4 tartaletki:
  • 200g suszonych daktyli
  • 70g orzechów pekan

Do blendera wrzuć daktyle i orzechy. Zmiksuj na malutkie kawałeczki. Masa w blenderze powinna wyglądać na sypką, ale po naciśnięciu placem daktyle i orzechy powinny się sklejać.

Rozdziel masę równomiernie pomiędzy 4 foremki na mini tartaletki. Za pomocą łyżki i palców dobrze ubij masę na spodzie i brzegach foremki. 

Foremki wstaw do lodówki, aby masa się schłodziła.


W międzyczasie przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • około 120g gorzkiej czekolady
  • około 150g serka mascarpone
  • 4 orzechy pekana w całości do  dekoracji
  • kilka posiekanych orzechów pekana do dekoracji
 Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce. Zwykle używam do tego celu kuchenki mikrofalowej. Dobrze rozmieszaj płynną czekoladę, odstaw na bok, na chwilę, do przestudzenia. Do czekolady dodaj serek mascarpone. Za pomocą ręcznego miksera ubij krem, aby był gładki, puszysty.

Rozdziel krem pomiędzy schłodzone tartaletki, nożem wygładź jego powierzchnię. Na środku każdej tartaletki połóż połówkę orzecha pekan. Brzegi obsyp posiekanymi kawałkami orzechów. Znowu wstaw deser do lodówki.

Przed podaniem delikatnie wyjmij tartaleki z foremek i przełóż na talerz. Zapewniam, że masa będzie się trzymać w całości.

Smacznego :)

Przepis w j. angielskim

czwartek, 12 czerwca 2014

Kokosanki, bezglutenowe pyszności

Łatwe i szybkie  w przygotowaniu  kokosowe pyszności. Jak to u mnie - pieczone w formie na mini muffiny. Wystarczą trzy składniki, parę minut w piekarniku i można się objadać. Kokosanki nie zawierają dodatku mąki. Super sposób na zużycie niepotrzebnego białka jajka.  Polecam :)

Składniki na 8 mini muffinek:
  • 1 białko jajka
  • 50g cukru
  • 100g wiórków kokosowych 
 Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny, jeżeli nie jest pokryta warstwą nie przywierającą, natłuść. 

Białko za pomocą ręcznego miksera ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a białko będzie gęste i błyszczące. Następnie łyżką wmieszaj do białka kokos. Masa będzie dosyć gęsta. 

Łyżką przełóż porcje masy do formy na muffiny, wypełniając gniazda aż po brzegi.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Piecz aż kokosanki lekko się zarumienią.
Po upieczeniu pozostaw mini muffinki na kilka minut w formie, w której się piekły. Następnie delikatnie, okrawając brzegi nożem, wyjmij kokosanki na talerz i odstaw do przestudzenia.

niedziela, 8 czerwca 2014

Urodzinowy tort babeczkowy



















Ostatnio świętowaliśmy 4 urodzinki mojej młodszej córeczki. Głównym tematem przygotowań do przyjęcia był tort. Jaki ma być? Czekoladowy? Waniliowy? Owocowy? No a przede wszystkim co ma na nim być? Kiedy padły już wszystkie imiona znanych i mniej znanych księżniczek ... zaproponowałam... słoneczko. Pomysł został przyjęty z entuzjazmem, a mnie przyznam szczerze spadł kamień z serca. Rok wcześniej piekłam tęczowy tort, nie dość że przygotowania zajęły mi całe wieki to ciasta było tyle, że po przyjęciu obdarowywałam nim jeszcze wszystkich okolicznych sąsiadów. Poza tym to żonglowanie nożem w czasie krojenia tortu wśród spragnionych kawałka ciasta, energicznych maluszków było nieco ryzykowne. Nauczona doświadczeniem postanowiłam upiec babeczki, nałożyć na nie krem tak by tworzyły coś na kształt okrągłego tortu. Tak też zrobiłam to słoneczko, które widzicie na zdjęciach powyżej. Mogło wygadać trochę lepiej, ale cóż, to mój debiut w tortach babeczkowych :) a najważniejsze ze Solenizanta była zachwycona :). Mnie z kolei po odśpiewaniu Sto lat i wyjęciu świeczek nałożenie każdemu z gości kawałka tortu zajęło dosłownie chwilę, nikt nie musiał czekać, nie musiałam angażować rodziców do pomocy. Dosłownie przeszłam od dziecka do dziecka podając z tacy babeczkę. Dzieci z kolei miały frajdę, zastanawiając się który kawałek słoneczka im przypadnie i jakie kolory kremy będą zajadać. Polecam





















Przepis na czekoladowe babeczki pojawiał się już nie raz na tym blogu. To ciasto jest bardzo wdzięczne, łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo przypada do gustu małym i dużym. Przepis pojawiał się wcześniej tutaj przypominam poniżej.

Składniki na 20 babeczek*:
  • 1 kostka margaryny do wypieków (250g)
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
*ilość babeczek uzależniona jest od wielkości papilotek tym razem piekłam je w nieco większych stąd tylko 20 przy mniejszych papilotkach z podanych proporcji można uzyskać 24 babeczki
Rozgrzej piekarnik do 200C, włóż formę na babeczki papilotkami. Ciasto nie zatłuści papilotek, można więc wybrać kolorowe.
Margarynę, mleko, kakao, cukier umieść w garnku i zagotuj. Ostudź i następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka. Dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej. Za pomocą 2 łyżek wypełnij papilotki do połowy wysokości. Piecz około 15-20 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką czy babeczki nie mają zakalca.
  

















Krem:
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250g miękkiego masła
  • 2 niepełne szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
 Do misy miksera wrzuć miękkie masło. Ucieraj do białości. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj cukier puder, kiedy cały cukier połączy się z masłem zacznij stopniowo dodawać serek. Po wymieszaniu wszystkich składników jeszcze przez jakiś czas ucieraj krem na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta i lekka. Krem przełóż do osobnych naczynek w zależności o kolorów które potrzebujesz. U mnie większość kremu została wymieszana z żółtym barwnikiem, nieco mniejsza porcja z niebieskim, odrobina z czerwonym i czarnym.  Przed dekorowaniem wstaw na godzinę do lodówki.

Upieczone i przestudzone babeczki ułóż na okrągłej tacy, przyda się taka z wysokim brzegiem, wtedy i babeczki nie będą się rozjeżdżać i też łatwiej będzie taki tort przetransportować. Babeczki staraj się układać jak najbliżej siebie.

Żółty krem przełóż do rękawa cukierniczego i "narysuj" na babeczkach kształt słoneczka, wypełnij kremem, następnie możesz krem delikatnie rozprowadzić nożem żeby dotarł do wszystkich zakamarków. Brzegi na około słoneczka wypełniłam niebieskim kremem, również za pomocą rękawa cukierniczego. Oczka i usta zrobiłam podobnie.



















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...