Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 19 lutego 2012

Muffiny z budyniowym nadzieniem i białą czekoladą oblane ganaszem

Jakiś czas temu otrzymałam w prezencie prześliczne cukrowe motylki. Długo zastanawiałam się jakie babeczki nimi udekorować. Oczyma wyobraźni widziałam ładnie wyrośnięte, jasne babeczki, z pastelowym kremem bądź polewą z białej czekolady albo lukru... Takie już piekłam nie raz i nie miałam ochoty na powtórkę, aż natrafiłam na ten przepis z bloga "W mojej kuchni". Babeczki nie zaskakują smakiem, są słodkie, puszyste, ale w środku każdej z nich jest budyniowe nadzienie i kawałek białej czekolady. Postanowiłam przepis wypróbować i jestem zadowolona z końcowego efektu, nie tylko pod względem smaku, ale także wizualnie, bo babeczki prezentują się wyśmienicie. Od siebie dodałam ganasz, który rozsmarowałam na wierzchu każdej babeczki.


Składniki na nadzienie:
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 350 ml mleka 
  • biała czekolada
Przygotowanie tych babeczek należy zacząć od  ugotowania budyniu, alby miał czas przestygnąć i zgęstnieć. Przygotuj więc budyń według instrukcji na opakowaniu dodając zamiast zalecanych 500 ml mleka tylko 350 ml. Przelej do głębokiego talerza, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu budyniu, to zapobiegnie utworzeniu się kożucha i odstaw na bok.

Składniki na 12-15 babeczek:
  • 340g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g rozpuszczonej margaryny
  • 160g cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
Rozpuść margarynę w rondelku na ogniu bądź w mikrofalówce. Odstaw na bok do przestudzenia.

Nagrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Mąkę, proszek, sodę i sól umieść w misce i wymieszaj. Ostaw na bok.
W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj cukier, wlej mleko i margarynę, i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Drobne grudki mąki mogą a wręcz powinny zostać w cieście. 

Za pomocą łyżki przełóż ciasto do papilotek. Teraz uwaga nałóż nie więcej niż jedną łyżkę ciasta do każdej foremki. Następnie na wierzch każdej porcji surowego ciasta nałóż łyżeczkę (lub dwie w zależności od wielkości papilotek i ilości  nałożonego ciasta)  ugotowanego wcześniej budyniu. Na wierzch budyniu połóż kostkę białej czekolady, ja używałam groszków czekoladowych. Przykryj wszystko koleją porcją surowego ciasta, tak aby zakryć nadzienie. Papilotki nie powinny być napełnione bardziej niż do 3/4 wysokości. Ten rodzaj ciasta dosyć mocno rośnie.

Piecz około 15 minut aż babeczki będą ładnie wyrośnięte. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. Można zajadać na ciepło, ale ja polecam najpierw je udekorować.


Składniki do przyrządzenia czekoladowego kremu ganasz:
  • 50 ml mleka
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 100g białej czekolady
  • kolorowy cukier do dekoracji
Mleko i śmietanę wlej do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj czekoladę. Gotuj aż uzyskasz gęsty krem. Zdejmij krem z ognia i przestudź. Od czasu do czasu przemieszaj.
Łyżką nałóż krem na wierzch każdej babeczki i obsyp kolorowym cukrem dla dekoracji.
Smacznego :)

piątek, 17 lutego 2012

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie masła orzechowego

Te babeczki upiekłam specjalnie na urodziny mojego męża.  Czekoladowe, bo uwielbia czekoladę, a masło orzechowe,  bo zajada się nim prawie codziennie na śniadanie.  Jakie wrażenia ? Obdarowanemu i reszcie rodziny bardzo smakowały. Same babeczki są dosyć puszyste, delikatne, nie za słodkie, mimo dużej ilości cukru. Myślę że  spora zawartość kakao niweluje ich nadmierną słodycz. Krem świetnie się z nimi komponuje, jest lekko słonawy i mocno słodki. Moim zdaniem te akurat babeczki nie powinny być podawane bez kremu. Krem idealnie dopełnia ich smak.
Upiekłam je według przepisu Iny Garten. Zastosowałam się dokładnie do podanego przepisu, co nie zawsze mi się zdarza. Nawet wyjęłam odpowiednie produkty wcześniej z lodówki, aby miały właściwą temperaturę.


Składniki na 12-15* babeczek: 
  • 170g miękkiego masła lub margaryny 
  • 250g cukru
  • 80g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
  • 230g mąki
  • 105g kakao do wypieków
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
* tym razem użyłam bardzo wysokich papilotek, przy zastosowaniu standardowych babeczek będzie zdecydowanie więcej 

Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij z lodówki masło, jajka, maślankę, śmietanę.

Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami. 

Do misy miksera wrzuć miękkie masło i cukry, i ucieraj na wysokich obrotach, około 5 minut, aż masa będzie kremowa i puszysta. Zmniejsz obroty miksera do średnich i dodaj wanilię oraz po jednym jajku, za każdym razem czekając aż jajko zostanie dobrze wmieszane.  
Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. 
W osobnym naczyniu wymieszaj maślankę (wstrząśnij przed wylaniem), śmietanę i kawę. Odstaw na później.
Do maślanej masy dodawaj naprzemiennie, dzieląc na trzy razy, mieszankę mąki i maślanki zaczynając od maślanki i kończąc na mące. Miksuj tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta przypominać będzie gęstą śmietanę. 
Za pomocą łyżek lub łyżki do lodów przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na kilka minut w formie, następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. 

po upieczeniu
W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 140g cukru pudru
  • 260g masła orzechowego*
  • 110g miękkiego masła
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75 ml śmietany kremówki
  • odrobina posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji

 * masło orzechowe przygotowuję sama, mieląc w malakserze solone orzeszki ziemne tak długo aż zamieniają się w ... masło

W misie miksera umieść cukier, masło orzechowe, masło, wanilię, sól i ucieraj na średnich obrotach do uzyskania kremowej masy w razie potrzeby zbierając szpatułką masę ze ścianek misy. Następnie dodaj śmietanę, zwiększ obroty miksera i miksuj aż masa będzie gładka i puszysta. Tak przygotowany krem rozprowadź nożem po wierzchach babeczek i obsyp orzeszkami. Krem można przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i ładnie udekorować babeczki. Krem ma dobrą konsystencję do celów dekoracyjnych zachowuje nadany kształt, nie rozpływa się.  

czwartek, 16 lutego 2012

Waniliowe muffiny bez dodatków

W dniu kiedy wszyscy zajadają się pączkami chciałam przedstawić przepis na waniliowe muffiny. Te muffiny to najzwyklejsze słodkie bułeczki, bez dodatków, łatwe i szybkie w wykonaniu. Ciasto jest smaczne, puszyste, dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami, jak dżem, owocowy twarożek, miód ... Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 8-12 muffinek:
  • 320g mąki
  • 110g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 55g masła 
Rozgrzej piekarnik do 200C.  Formę na muffiny wyłóż papilotkami.


Rozpuść masło na ogniu lub w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia.
Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę i wymieszaj. 
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj cukier i ucieraj na kogel - mogel. Wlej mleko i przestudzone masło, wymieszaj. Na końcu wsyp przygotowaną wcześniej mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki, ale tylko tak, aby mąka lekko się namoczyła, w surowym cieście mają pozostać małe grudki mąki. Przy zbyt długim mieszaniu muffinki będą po prostu twarde.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min aż babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią. 

Podawaj ze słodkimi dodatkami. Do moich babeczek podałam  malinowy twarożek.

Malinowy twarożek:
  • 50g masła
  • 100g cukru pudru
  • 200g mielonego twarogu na sernik
  • około 200 g mrożonych malin
Maliny rozmroź i ugnieć widelcem na papkę. Mikserem  lub widelcem utrzyj masło i twaróg, następnie dodaj cukier puder (można dodać więcej lub mniej do smaku) i ucieraj jeszcze przez chwilę. Na końcu delikatnie wmieszaj malinową papkę. Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Mój twarożek miał dosyć płynną konsystencję więc podałam go w malutkich miseczkach obok muffinek, można było go rozsmarować na bułeczce lub podjadać łyżeczką. 

Smacznego !  
  


poniedziałek, 13 lutego 2012

Muffiny z wiśniami i migdałami

Muffiny z wiśniami i migdałami są przepyszne. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące migdałami, to zasługa esencji migdałowej, słodkie od kandyzowanych wiśni, ze wspaniale spieczonym, pokrytym skarmelizowanym cukrem wierzchem. Naprawdę pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Przepis, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książki "Nowa kuchnia włoska. babeczki"

Składniki na 6-8 muffinek :
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 100g kandyzowanych wiśni
  • 40g uprażonych płatków migdałowych

  • 25g cukru do obsypania babeczek

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Pokrój wiśnie na mniejsze kawałki. Wsyp migdały na patelnię, podgrzej cały czas mieszając, alby się lekko uprażyły.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj.
Do misy miksera wrzuć masło, cukier i esencję migdałową ucieraj na średnich obrotach. Następnie dodaj jajko, ubijaj tak długo aż jajko całkowicie połączy się z masą. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodawaj na zmianę mleko i mieszankę mąki. Kiedy wszystkie składniki będą już dobrze połączone, delikatnie, łyżką wmieszaj uprażone migdały oraz wiśnie.
Przełóż ciasto łyżką do papilotek tak do 3/4 wysokości. Oprósz pozostałym cukrem. Piecz około 20-25 min do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Smacznego !

 

czwartek, 9 lutego 2012

Mini muffiny z nutelli

Super szybkie mini muffiny z nutelli, są rewelacyjne, mięciutkie z chrupiącą skórką, pełne orzechów. Mini babeczki takie na jeden kęs. Tak, tak  nie przewidzieliście się z nutelli a nie z nutellą. Głównym składnikiem tych babeczek jest właśnie nutella. W sumie składników jest 4, piecze się je od 10-15 minut. Nic prostszego. Ten przepyszny przepis pochodzi z Ryan's baking blog. Co prawda autor twierdzi, że powinny przypominać w smaku brownie, ale moje nie były aż tak wilgotne w środku. Może gdybym wybrała opcję z czekoladą a nie z orzechami... Na pewno jeszcze spróbuję zrobić je z czekoladą, myślę, że wtedy moje dziewczynki będą jeszcze bardziej zachwycone, w końcu czekolady nigdy dość. 

Składniki na 12-16 mini muffinek:
  • 90 g nutelli
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 90g posiekanych orzechów laskowych
Rozgrzej piekarnik do 180C. Przygotuj formę na mini muffiny.
Posiekaj orzechy laskowe. Do niezbyt dużej miski wrzuć nutellę, jajko i mąkę. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp część posiekanych orzechów laskowych. 
Łyżką przełóż ciasto do formy. Wierzch każdej babeczki obsyp pozostałymi orzechami.
Piecz 10-15 minut do tzw. suchego patyczka. 
Po wyjęciu z piekarnika zostaw na chwilę w formie, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :)


poniedziałek, 6 lutego 2012

Babeczki z galaretki

Dziś to właściwie nie przepis tylko propozycja podania galaretki z owocami z wykorzystaniem silikonowych papilotek na babeczki. Przygotowanie banalnie proste - efekt murowany. Moim zdaniem super na przyjęcie dla dzieci. Miałam ambitny plan podać je z bitą śmietaną, ale ... nie zdążyłam. Dobrze, że udało mi się chociaż zrobić zdjęcia. Zniknęły błyskawicznie.

Składniki na 9 babeczek:
  • opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych*
  • 400 ml gorącej wody
  • mrożone maliny*
  • silikonowe papilotki
 * oczywiście można użyć galaretki o innym smaku oraz innych owoców, poza kiwi, podobno z nimi galaretka nie zastyga

Wsyp galaretkę do dużego naczynia zalej gorącą wodą i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstaw na bok do przestudzenia.
W międzyczasie przygotuj silikonowe papilotki. Na dno każdej papilotki wrzuć po kilka owoców. Kiedy galaretka będzie już letnia, ale jeszcze nie całkiem zimna, zalej owoce i odstaw. Zostaw na kilka godzin aby galaretka stężała. Dla przyspieszenia procesu można wstawić galaretki do lodówki.
Przed podaniem zanurz na chwilę papilotki w gorącej wodzie, szybko odwróć do góry dnem i umieść galaretkę na talerzyku. Można podawać z bitą śmietaną lub świeżymi owocami.


sobota, 4 lutego 2012

Pomarańczowe muffiny z kremem

Dziś skorzystałam z zaproszenia do Weekendowej Cukierni, której gospodynią w tym miesiącu jest Domi autorka bloga Domi w kuchni. Z podanego przez nią przepisu upiekłam pomarańczowe muffiny Helgi Lederer nieznacznie go modyfikując. Muffinki te, w moim wykonaniu, są bardzo wilgotne, dosyć zbite, mocno pomarańczowe. Smaczne, ale czegoś mi w nich brakowało, więc nałożyłam na nie warstwę kremu zrobionego z białego sera, masła i cukru. Moim zdaniem ten krem dopełnił całości. Polecam te babeczki szczególnie prawdziwym amatorom cytrusów.

Składniki na 12-18 muffinek:
  •  260g mąki
  • 10g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 średnie pomarańcze
  • 1/4 l soku pomarańczowego
  • 140g cukru, użyłam dark muscovado 
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 40 ml alkoholu, użyłam Żubrówki
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.

Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z pomarańczy, tylko pomarańczową część i odłóż na bok. Obierz pomarańcze ze skóry, przełóż cząstki do miksera i zmiksuj na papkę. Odstaw na bok.

Do miski wysp mąkę, proszek i sól, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Do misy miksera wsyp cukier dodaj jajko i ucieraj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masło. 
Następnie dodaj sok z pomarańczy, alkohol, pure pomarańczowe, skórkę z pomarańczy i mieszankę mąki. Delikatnie wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek można prawie po sam wierzch. Piecz około 20-25 minut aż trochę podrosną i ładnie się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na chwilę w formie a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Składniki na krem:
  • 90g miękkiego masła
  • około 120g cukru pudru
  • 100g serka Philadephia lub zmielonego twarogu 
  • mini galaretki cytruski do dekoracji
Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj do białości, następnie dodaj cukier puder i nadal ucieraj. Następnie  dodaj ser i ucieraj aż masa będzie puszysta. 
Tak przygotowany krem nałóż na wierzch całkowicie wystudzonych muffinek. 

 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...