Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 30 maja 2011

Muffiny regenerujące

Przepis na energy muffins, czyli muffiny regenerujace znalazłam na tej stronie. Zaciekawiły mnie i nazwa, i skład. A lista składników jest zaskakująca: jabłko, marchew, orzechy, kokos ...  zresztą proszę spojrzeć niżej.
Muffiny te mają dodawać energii, mogą więc być świetnym sposobem na śniadanie w biegu. Upiekłam je wczoraj, w smaku przypominają ciasto marchewkowe, są bardzo wilgotne i ciężkie. Wanilia i cynamon nadają im pięknego zapachu. Myślę, że warto ich skosztować.
 























Składniki na 16 muffinek:
  • 140g brązowego cukru
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g rodzynek
  • 200g tartej marchewki
  • 130g tartego jabłka
  • 50g wiórek kokosowych
  • 60g pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanili
























Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Na tarce o grubych okach zetrzyj odpowiednią ilość marchewki i jabłka. Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałeczki.
Do dużego naczynia wsyp cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie wsyp przygotowane wcześniej marchew, jabłko, rodzynki, kokos i orzechy. Przemieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu odmierz olej, dodaj wanilię, wbij jajka i energiczne wymieszaj np. widelcem wszystkie składniki. Wlej tą miksturę do mieszanki składników suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż do papilotek i piecz około 25 min. Wystudź na kratce. Są pyszne zarówno na ciepło jak i po całkowitym wystudzeniu.
Można oprószyć cukrem pudrem, ale moim zdaniem bez tego dodatku były wystarczające słodkie. 
Smacznego :)

sobota, 28 maja 2011

Muffiny z borówką amerykańską

Dziś sięgnęłam po klasyczny przepis na blueberry muffins z książki Nigelli "Kitchen". Teraz, na stole przede mną stoi pełen talerz pięknych, złotych babeczek w fioletowe groszki o zniewalającym zapachu. Muffinki są mięciutkie, w sam raz słodkie i mają taką pyszna chrupiącą skórkę na wierzchu. Polecam :)

   
Składniki na 12 muffinek:
  • 150g mąki
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125ml maślanki
  • 1 jajko
  • 125g borówki amerykańskiej
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami.

W dużej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek, sodę, cukier i odstaw na bok.
Do innego naczynia wlej olej, maślankę wbij jajko i wszystko energicznie wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych. Wymieszaj wszystko razem pamiętając, że ciasto na muffiny nie musi, a właściwie nie powinno, być dobrze wymieszane. Delikatnie wmieszaj do ciasta połowę owoców. Przełóż, za pomocą łyżki ciasto do papilotek, tak około 2/3 wysokości. Na górę każdej  babeczki połóż po kilka pozostałych owoców. Piecz około 15-20 min. Drewnianym patyczkiem sprawdź czy cisto nie jest surowe. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Muffinki te są najsmaczniejsze kiedy są jeszcze ciepłe.


środa, 25 maja 2011

Migdałowe babeczki z Kuchni Martynki




















Dziś chciałabym się podzielić przepisem na migdałowe babeczki. Babeczki te smakują i mają konsystencję marcepana, zawierają śladową ilość mąki i są dziecinnie proste w wykonaniu. Przepis znalazłam w książce z serii opowiadań o Martynce, ulubionej bohaterce książeczek dla dzieci, które czytam mojej już prawie 5-latce. Babeczki zaraz po upieczeniu mają chrupiący wierzch, papilotki przy brzegu są lekko spieczone i rwą się przy zdejmowaniu, ale następnego dnia odchodzą bez problemu. Zdecydowanie polecam je amatorom migdałów oraz ciężkich wilgotnych ciast.























Składniki na 18 babeczek:
  • 200g sproszkowanych migdałów
  • 350 g cukru pudru
  • 9 białek jaj
  • 60g mąki
  • 200g masła
Na polewę:
  • 50 ml mleka
  • 50 ml płynnej śmietanki
  • 100g ciemnej czekolady
  • cukrowe konfetti do posypania
Rozgrzej piekarnik do 220C. Wyłóż formę na babeczki papilotkami.

Do garnka włóż migdały, cukier, nieubite białka jajek oraz mąkę. Wymieszaj składniki, lekko podgrzej masę cały czas mieszając. Sprawdzaj palcem temperaturę masy. Ja zdjęłam z ognia wtedy gdy po dotknięciu palcem poczułam, że masa jest ciepła, nie chciałam by zrobiła się zbyt gorąca, bo białka mogłyby się ściąć. W drugim garnku roztop masło, a właściwie doprowadź do wrzenia jednocześnie ucierając. Przelej gorące masło do garnka z  masą migdałową i wszystko wymieszaj. Mieszaj tak długo aż całe masło zostanie wchłonięte przez masę. Ciasto jest bardzo płynne. Małą łyżką wazową napełnij papilotki do 3/4 wysokości, piecz około 15 min. Babeczki, mimo braku proszku do pieczenia, dzięki białkom mocno urosną. Wypełnią papilotki a nawet urosną im fajne kopczyki. Przestudź na kratce.

po wyjęciu z piekarnika


















Zanim babeczki się wystudzą przygotuj polewę. Zagotuj mleko i śmietankę, następnie stopniowo dodawaj kawałki czekolady. Cały czas mieszaj. Uzyskasz gęsty czekoladowy krem - ganasz. Pozostaw krem do przestygnięcia. Łyżką rozprowadź krem po wierzchach babeczek, obsyp kolorowym konfetti.
Smacznego :)

wtorek, 24 maja 2011

Muffiny z malinami

























Maliny pięknie pachną. Zwłaszcza w cieście. Polecam przepis znaleziony na tej stronie. Mufinki były delikatne, sprężyste, nie za miękkie, nie za suche no i o przepięknym zapachu.

Składniki na 12 muffinek:
  • 70g serka śmietankowego lub mielonego twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 175g cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 2 białka jajek
  • 1 jajko
  • 160g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 ml maślanki
  • 160g malin (mogą być mrożone)
  • płatki migdałów
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól.
Masło i ser ucieraj w mikserze na gładką masę. Dodaj cukier, wanilię, jajka i ucieraj dalej aż do uzyskania lekkiej puszystej masy. Następnie dodawaj na zmianę mieszankę mąki i maślankę. Delikatnie wmieszaj do ciasta maliny. Przełóż ciasto do papilotek, posyp migdałami. Piecz 25 min, sprawdź za pomocą wykałaczki czy babeczki są upieczone w środku. Przestudź na kratce. Smacznego :)

poniedziałek, 23 maja 2011

Muffiny ze śliwkami

Wiem, że to jeszcze nie czas na śliwki, ale jak zobaczyłam je w sklepie nie mogłam się im oprzeć. Wszystkie ciasta ze śliwkami mają tą właściwość, że fioletowe skórki nadają im ślicznego koloru. W muffinach które upiekłam było tak samo. Zarumienione babeczki ze śliwkami na górze wyglądały malowniczo. Ten przepis należy do moich ulubionych. Babeczki były mięciutkie w środku, bardzo słodkie, słodycz łagodziły owoce, a wierzch w trakcie pieczenia zamienił się w chrupiąca skorupkę. Przepis znalazłam na tej stronie.

























 Składniki na 16 muffinek:
  • 250g roztopionego masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 350g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dużych śliwek wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • migdały w płatkach
  • cukier puder do oprószenia
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
W mikrofalówce lub rondelku rozpuść masło. Odstaw do przestudzenia. W międzyczasie umyj śliwki, pokrój na ćwiartki. Wymieszaj mąkę z proszkiem.
Do przestudzonego masła wsyp cukier i sól. Ubijaj do uzyskania kremowej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku cały czas ubijając. Do masy łyżką delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem. Ciasto będzie mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Za pomocą łyżki wypełnij papilotki do 1/3 wysokości. Następnie do każdej papilotki włóż ćwiartkę śliwki, nakryj kolejna warstwą ciasta i na górę połóż drugą ćwiartkę. Górę każdej babeczki posyp migdałami. Piecz około 25-30 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto w środku jest upieczone. Gotowe babeczki wyłóż na kratkę do przestudzenia i oprósz cukrem pudrem. :)
przed włożeniem do piekarnika

piątek, 20 maja 2011

Muffiny z cukinią i cytrynowym lukrem


Muffiny z cukinią i cytrynowym lukrem ... brzmi ciekawie prawda ? Zaintrygowana nazwą postanowiłam wypróbować przepis z "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Były mięciutkie, pachnące... 

Składniki na 10 sztuk:
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50g brązowego cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część)
  • 40g posiekanych orzechów wloskich
  • 1 jajko
  • 45 ml oleju słonecznikowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30ml mleka
  • 100g startej na tarce o grubych okach cukinii
przed nałożeniem lukru



















Składniki na lukier:
  • 45g śmietankowego sera (użyłam serka Phliladelfia do serników, można użyć mielonego twarogu)
  • 75g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nagrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffinki.
Zetrzyj na tarce o grubych okach cukinię. Do dużej miski zetrzyj skórkę z cytryny (tą z kolei na tarce o drobnych okach), wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj cukier i orzechy. Wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij jajko wraz z olejem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jak masa będzie już gładka i kremowa wsyp suche składniki. Na końcu dodaj cukinię i wymieszaj. Włóż ciasto łyżką do papilotek. Piecz około 20 min aż babeczki dobrze wyrosną. Wyłóż na kratkę do przestudzenia.
W międzyczasie przygotuj lukier. Ubij ser z cukrem pudrem robotem pracującym na średnich obrotach. Dodaj sok z cytryny w takiej ilości aby uzyskać gęsty, dający się rozsmarować lukier. Kiedy babeczki będą już przestudzone nakładaj lukier łyżeczką na wierzch każdej babeczki i lekko rozsmaruj.


środa, 18 maja 2011

Muffiny z łososiem i szczypiorkiem

























Cóż tu zrobić na kolację ? Myślę, że znalazłam odpowiedź na to pytanie :) Polecam, są po prostu pyszne. Przepis znalazłam w sieci.

Składniki na 12 muffinek:
  • 300g mąki z proszkiem (lub zwykłej mąki z dodatkiem 2 łyżeczek proszku do pieczenia)
  • 80g roztopionego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 225 ml mleka
  • 30g posiekanego szczypiorku
  • 125g wędzonego łososia



















Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Posiekaj szczypiorek, pokrój płaty łososia na mniejsze kawałki.
Rozpuść masło, dodaj roztrzepane widelcem jajko, wlej mleko wymieszaj wszystkie składniki. Wmieszaj przygotowany wcześniej szczypiorek. Dodaj mąkę połącz wszystkie składniki. Na końcu dodaj kawałki łososia, delikatnie wymieszaj. 
Łyżkami przełóż do papilotek, wypełnij nie więcej niż do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min.
Są pyszne na ciepło. Przestudzone można przekroić na pół, jak bułeczki, posmarować masłem nałożyc plasterek pomidora ..... Smacznego :)


wtorek, 17 maja 2011

Muffiny z daktylami i masłem orzechowym
























Daktyle, masło orzechowe ... ciekawa kombinacja. Muffiny były mięciutkie i słodkie. Najlepsze na ciepło. Przepis znalazłam na tej stronie.
                                                                
 

Składniki na 18 sztuk:
  • 65g masła lub margaryny do pieczenia
  • 125g masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzechów
  • 75g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 375ml mleka
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g mąki pełnoziarnistej
  • 130g pokrojonych na kawałki suszonych daktyli
  • 2 łyżki sezamu do obsypania


Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę do muffinów.

Pokrój daktyle. Wymieszaj mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
Za pomocą robota kuchennego wymieszaj masło i masło orzechowe. Dodaj cukier. Następnie wbij jajko cały czas mieszając. Do masy dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę mąki na przemian z mlekiem. Jak już wszystkie składniki będą połączone delikatnie wmieszaj daktyle.
Łyżką lub łyżkami przełóż ciasto do papilotek. Nałóż do każdej nie więcej niż do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp ziarnami sezamu. Piecz około 20-25 min. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź wykałaczką czy są upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Są bardzo smaczne jeszcze ciepłe. Smacznego :)

niedziela, 15 maja 2011

Cytrynowe babeczki z makiem

13 w piątek czekałyśmy na Ważnych Gości. Czas nam się strasznie ciągnął i moja córeczka zaproponowała żebyśmy upiekły babeczki. Dlaczego babeczki ? Wiadomo.. dla kremu.  Ona zjada tylko tę część, na resztę nie starcza jej miejsca w brzuszku. A że chciałam podjąć tych Ważnych Gości czymś pysznym, podchwyciłam pomysł. Bazując na przepisie z tej strony przygotowałam cytrynowe babeczki z makiem i udekorowałam kremem cytrynowym. 

























Składniki na 12 babeczek:
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175g drobnego cukru do wypieków*
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka maku
  • 3 jajka (użyłam 2 żółtka i 1 jajko)
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 100g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego, jest bardziej kremowy)
  • 175g stopionego masła
* Nie byłby to 13-y w piątek gdyby coś dziwnego się nie wydarzyło. Otóż po raz pierwszy w życiu zapomniałam dodać składnika do ciasta i to akurat cukru. Zorientowałam się kiedy babeczki już się piekły. Delikatnie wyjęłam je z piekarnika posypałam każdą odrobiną cukru. Nie wiem czy dało to jakiś efekt, ale krem którym je udekorowałam zdecydowanie uratował sytuację, proszę tylko spojrzeć na zawartość cukru w kremie. Morał z tego taki, że ilość cukru w cieście nie gra roli jeżeli tylko będą maiły ładną górkę kremu :)

Składniki na krem:
  • 225g masła
  • 400g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • kilka kropel żółtego barwnika spożywczego
  • kolorowy maczek do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 180C. Przygotuj formę na babeczki. Wyłóż ją papierowymi papilotkami.

W misce wymieszaj mąkę, cukier :), skórkę otartą z cytryny (wykorzystaj tylko żółtą część skórki) i mak. 
W osobnym naczyniu umieść jogurt, ekstrakt cytrynowy, dodaj jajka dobrze wymieszaj np. widelcem. Wlej tą mieszankę do masy suchych składników oraz dodaj roztopione i przestudzone masło. Dobrze wymieszaj. Wyłóż ciasto do papilotek, nie wyżej niż 3/4 wysokości. Piecz około 20 min. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jet upieczone w środku. Jeżeli na patyczku zostają odrobinki mokrego ciasta, włóż babeczki z powrotem do piekarnika na kilka minut. Po upieczeniu wyciągnij babeczki z formy, ułóż na kratce do wystudzenia.
Przygotuj krem. Włóż odmierzoną porcję masła do misy robota kuchennego i ucieraj do białości. Dodaj połowę ilości cukru, ucieraj dalej. Kiedy masa będzie puszysta dodaj sok z cytryny i barwnik oraz pozostały cukier. Ucieraj dalej do uzyskania puszystego kremu. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj każdą babeczkę. Posyp kolorowym maczkiem. Smacznego :)

Jak widać nie mogłam oprzeć się degustacji w trakcie robienia zdjęć :)

sobota, 14 maja 2011

Muffiny z rabarbarem

W sklepach pojawił się rabarbar. Z dzieciństwa pamiętam kompot z rabarbaru i zajadanie surowego rabarbaru maczanego w cukrze, to właściwie tyle. Postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego przepisu na muffiny z tym składnikiem i tutaj znalazłam. Były pyszne. Mięciutkie, wilgotne w środku a chrupiące z góry. Słodkie i kwaskowate zarazem. Piszę było, bo zostało już po nich tylko wspomnienie :)




















Składniki na 18 muffinek:
  • 200g light muscovado sugar
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 225 ml maślanki
  • 220g (około 3 łodyg) drobno pokrojonego rabarbaru
  • 85g mąki pełnoziarnistej
  • 320g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Posypka:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 140g białego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Foremkę do muffinów wyłóż papilotkami.

Umyj, obierz ze skórki i pokrój łodygi rabarbaru. 
Zrób posypkę. Rozpuść masło w mikrofalówce lub garnuszku na małym ogniu, wmieszaj cukier i cynamon. Odstaw posypkę, będzie potrzebna dopiero na końcu. 

W naczyniu połącz cukier, olej, jajko i maślankę. Wsyp przygotowany rabarbar.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąki, sodę, proszek i sól. Do suchej mieszanki wlej mokrą, wymieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżek przełóż ciasto do papilotek, wypełnij do połowy wysokości. Następnie wierzch każdej babeczki obsyp przygotowaną wcześniej posypką. Dobrze rozdrabniaj posypkę palcami, w przeciwnym wypadku grudki "utoną" w cieście i babeczka będzie miała dziury. 


Czekoladowe babeczki z kremem waniliowym






























To coś dla kakaowych łasuchów. Te babeczki są bardzo mocno kakaowe, dodatkowo z kawałkami czekolady. Są trochę suche w środku, ale krem łagodzi to wrażenie. Przepis mam z "Chocolate bakes. Over 75 divine recipes for cakes, biscuits and treats"

Składniki na 10 babeczek:
  • 125g miękkiego masła
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 125g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 50g kawałków gorzkiej czekolady
Składniki na krem:
  • 110g miękkiego masła
  • 220g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Za pomocą miksera ubij masło i cukier do białości. Dodawaj po jednym jajku cały czas ubijając. Delikatnie wmieszaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do masy kakao oraz mleko. Na końcu dodaj kawałki czekolady. Tak przygotowane surowe ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pół godziny przed upływem czasu schładzania włącz piekarnik, rozgrzej do temperatury 200C. Przygotuj formę do pieczenia tj wyłóż papierowymi papilotkami. Ciasto jest mocno czekoladowe, więc wybrałam srebrne foliowe papilotki. Przełóż ciasto do papilotek i piecz 15-20 min aż ładnie wyrosną.
Przygotuj krem. 
Za pomocą miksera ubij masło i połowę ilości cukru pudru aż masa będzie biała i puszysta. Dodaj pozostały cukier, mleko i wanilię ubijaj jeszcze przez chwilę. Udekoruj przestudzone babeczki. Można obsypać wiórkami czekoladowymi albo kolorowym cukrem.

wtorek, 10 maja 2011

Bananowe muffiny z borówką amerykańską

Wczoraj upiekłam nisko tłuszczowe muffiny z bananami i borówką amerykańską. Były bardzo dobre na ciepło, a dziś zimne, na śniadanie do kawy jeszcze lepsze. Są mięciutkie, wilgotne w środku .... mniam  :) Przepis znalazłam na tej stronie.

Składniki na 12 babeczek:
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g cukru light muscovado*
  • 50g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 280 ml maślanki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 białka
  • 150g borówki amerykańskiej użyłam mrożonej
 *Tutaj informacja o rodzajach cukrów

Do posypania:
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru light muscovado
W małej miseczce wymieszaj cukier i płatki owsiane. Obsypiesz nimi babeczki przed włożeniem do piekarnika.

    Rozgrzej piekarnik to temperatury 180C. Wyłóż formę na muffinki papilotkami.

    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Dodaj cukier oraz płatki owsiane wymieszaj jeszcze raz na środku zrób wgłębienie. Odstaw suche składniki.
    W osobnym naczyniu rozgnieć banany na papkę (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Wlej maślanką, dodaj oliwę z oliwek oraz białka. Przelej mieszankę do suchych składników. Wymieszaj, tylko do połączenia składników. Na końcu wsyp borówki, delikatnie wmieszaj do masy. Za pomocą dwóch łyżek przełóż do papilotek, wypełnij ciastem aż po brzegi. Górę każdej babeczki oprósz mieszanką płatków owsianych i cukru. Piecz około 20 min. Sprawdź wykałaczką czy są upieczone w środku.


    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...